No Logo Opera(tion) – slojevit projekt

06:38h
0
Detalj s predstave

– Kroz projekt No Logo Opera(tion) ne bavimo se slanjem poruka nego postavljanjem pitanja. Cijeli projekt je jako slojevit, uzmemo li u obzir različite discipline, ali i tematiku. Bavimo se ovim trenutkom i krajnostima u njemu te traženjem niti koja te krajnosti spaja i zvuka koji nastaje kada ta nit pukne – rekla je Sanja Tropp Frühwald, jedna od autora No Logo Opera(tiona) na konferenciji za medije u četvrtak u varaždinskom HNK gdje će „suvremena barokna opera” biti premijerno izvedena 11. travnja.

O projektu su uz Tropp Frühwald iz umjetničke organizacije VRUM, govorili i suautor Fabian Lettow iz njemačkog kainkollektiva te Jasna Jakovljević, ravnateljica varaždinskog HNK.

– Kainkollektiv radi projekte u različitim zemljama, iza nas su oni u Poljskoj i Kamerunu. Poseban dio stvaranja je dolazak u nepoznato mjesto i pokušavanje da se shvati logika tog grada. Stoga, No Logo Opera(tion), takav kakav je, ne bi mogao nastati nigdje drugdje nego baš u Varaždinu – istaknuo je Lettow.

– Varaždinska Gradska vijećnica barokna je građevina, ali nakon što je izgorjela u požaru 1776., ponovo je izgrađena, što je više ne čini građevinom iz razdoblja baroka – dočarao je Lettow nekoliko primjera iz Varaždina koji su mu poslužili kao inspiracija za djelo, te povukao paralele između opere Nikole Šubić Zrinski u kojoj je opjevana borba protiv Turaka u 16. stoljeću i aktualne situacije gdje tekstilna proizvodnja iz Hrvatske dijelom preseljava u Tursku.

Ansambl koji se ne boji izaći iz okvira i eksperimentirati

Tropp Frühwald je predstavila umjetnike, one na sceni, ali i one iza nje.
–  Ansambl za predstavu je pomno biran. Neuobičajeno je vidjeti operne pjevače u ovakvom suvremenom projektu, i rijetki su umjetnici koji su voljni, ali i sposobni izaći iz klasičnih okvira i isprobati nove stvari i eksperimentirati. Za No Logo Opera(tion) sastavili smo ansambl svjetskog kalibra, mlade ljude educirane na najpoznatijim europskim akademijama. Uz suvremene plesače, operne pjevače, dramskog glumca i gudački kvartet na sceni, nužno je spomenuti i one iza nje sceni, jer ovaj projekt, kao i ostalo radovi Vruma, ima jaku vizualnu i audio notu; surađujemo s kostimografkinjom i scenografkinjom Zdravkom Ivandijom Kirigin, dionicama elektronskog zvuka bavi se glazbenik Damir Šimunović, a video projekcije na sceni potpisuje umjetnik Dragan Đokić – rekla je Sanja Tropp Frühwald.

HNK u Varaždinu kao koprodukcijski partner

Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo što HNK kao koprodukcijski partner sudjeluje u projektu te smatra da jačanje suvremenih izvedbenih formi u varaždinskom kazalištu potvrđuje da je status nacionalnog kazališta dobiven zasluženo.

Podsjećamo, No Logo Opera(tion) premijerno će se izvesti 11. travnja u 20 sati u HNK Varaždin, a idućeg dana bit će reprizna izvedba. Ulaznice po 50 kuna su u prodaji na blagajni kazališta.
Nekoliko dana kasnije, 15. travnja, operu će imati prilike vidjeti i zagrebačka publika u Pogonu Jedinstvo u sklopu Queer Sezone 2014., a na splitskom IKS Festivalu No Logo Opera(tion) izvest će se 19. lipnja.

Više informacija pronađite na stranicama HNK Varaždin http://www.hnkvz.hr/ 

koncept, režija, koreografija: Sanja Tropp Frühwald, Mirjam Schmuck, Fabian Lettow

tekst: Fabian Lettow

izvedba: Bruno Isaković, Ana Mrak, Till Frühwald, Florian Lauss, Kerstin Pohle, gudački orkestar ZOM-a (Jasmina Bojić, Sara Parađiković, Katarina Kutnar / Kristina Mrčela, Paola Bralić)

originalna glazba: Damir Šimunović

scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin

asistentica kostimografije: Ana Fucijaš

grafički dizajn i asistentica scenografije: Maja Patafta

video i vizualni identitet: Dragan Đokić

fotografija: Petar Borovec

produkcija: Kirsten Möller

asistentica produkcije i režije: Ina Sladić

post-produkcija: Marta Klepo