1.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 29. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Pogledajte program

NOĆ MUZEJA Peteranec, Hlebine i Koprivnica pripremili su najdulju muzejsku noć u godini, sve je besplatno
N

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Ne propustite

Prošlo je točno 75 godina od početka djelovanja Muzeja grada Koprivnice i okupljanja Odbora za njegov osnutak. Dogradnja značenju ovog broja „75“ bila je 1975. godina koja će poput lajtmotiva posjetitelje voditi kroz ovogodišnju Noć muzeja u Koprivnici.

- Oglas -

Najdužu (muzejsku) noć u godini počnite u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu pokraj Koprivnice i uz stručna vodstva bolje upoznajte rad jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara 20. stoljeća.

Nakon Peteranca uputite se u Hlebine gdje vas u Galeriji naivne umjetnosti čeka izbor slovenske naive iz Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, a kasnije večernje sate provedite u Galeriji Koprivnica uz izložbu o folklornom ansamblu Lado i glazbeno-scenski nastup te uz predstavljanje nove značajne donacije obitelji Večemilović u izlagačkim dvoranama Muzeja grada Koprivnice.

U Galeriji Mijo Kovačić posjetite poznatu sliku Jama koja je nedavno vraćena u fundus Muzeja nakon što je prije 25 nestala u krađi iz Galerije naivne umjetnosti, a ispred Galerije pogledajte i isprobajte novu akviziciju – interaktivnu skulpturu Pijetao Zvonimira Lončarića. Cijelu večer s vama će provesti muzealci iz Muzeja grada Koprivnice.

- Oglas -

Ulaz na sva događanja je slobodan.

/18,00 sati/
PRIČE U GALERIJI IVAN SABOLIĆ / otvorenje 15. Noći muzeja / stručno vodstvo
Galerija Ivan Sabolić, Matije Gupca 13, Peteranec
Radno vrijeme: 18,00– 22,00 sati
Noć muzeja 2020. u Galeriji kipova Ivan Sabolić Peteranec najavit će obilježavanje 100. obljetnice rođenja akademika Ivana Sabolića, donatora i velikog majstora hrvatskog kiparstva 20. stoljeća. Profesor i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, majstor kipar i akademik, svojim kiparskim radom i pedagoškim djelovanjem, strukovnim i društvenim angažmanom te sudjelovanjem u umjetničkim polemikama svog vremena, nezaobilazan je protagonist hrvatskog kiparstva 20. stoljeća. U Noći muzeja u galeriji rodnog Peteranca, muzej i lokalna zajednica predavanjem i panel razgovorom posjetiteljima će predstaviti usmenu povijest i sjećanja na velikana hrvatskog kiparstva 20. stoljeća.

18:45
SLOVENSKA NAIVA U HLEBINAMA / otvorenje izložbe
Galerija naivne umjetnosti
Trg Ivana Generalića 15, Hlebine
Radno vrijeme: 18:00 – 22:00 sati

“Krajem 2019. godine hrvatska naiva predstavljena je u Trebnju, a u Noći muzeja otvaramo Galeriju naivne umjetnosti nakon višemjesečne obnove i predstavljamo slovensku naivu u Hlebinama. Zaljubljenicima u naivu će se prezentirati sličan, a na opet nov i intrigantan, manje poznat sadržaj. Izložba će predstaviti 33 umjetnine iz fundusa Galerije likovnih samorastnikov Trebnje koja broji radove gotovo 300 naivnih autora koji djeluju diljem svijeta, a čiji su radovi uglavnom prikupljeni donacijama nakon međunarodne kolonije koja se održava već 50 godina. Među njima ćemo predstaviti pregled prve (Jože Horvat, Janko Dolenec, Viktor Magyar Polde Mihelič, Greta Pečnik, Jože Peternelj, Konrad Peternelj, Anton Plemelj, Anton Repnik), druge (Hamdija Hadžić, Olga Kolar, Boris Lavrič, Franci Lesjak, Sandi Leskovec, Darja Lobnikar-Lovak, Franciska Petelinšek, Stanislav Novak, Irena Polanec, Nataša Prestor, Lucijan Reščić, Rudi Stopar, Franc, Tavčar, Jože Volarič) i treće (Darja Štefančić, Igor Dolenc, Ciril Hočevar, Samo) generacije autora slovenske naive.”

20:00
LADO / RELJEFI / TRAGOVI / otvorenje izložbe
Galerija Koprivnica
Zrinski trg 9, Koprivnica
Radno vrijeme: 18:00 – 00:00

“Iza naslova izložbe skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja kakvo donosi folklorni glazbeni izričaj. Spoj magijskog, obrednog i različitih kultura koje su se izmjenjivale i ispresijecale na istom području, ali i spoj znanja i umijeća, vrhunske tehnike i dojmljive interpretacije – sve su to obilježja Ladovih izvedbi kroz sedamdeset godina rada. Fotografije Petre Slobodnjak, nastale tijekom njezine trogodišnje suradnje s Ansamblom Lado, vrijedan su dokument o djelovanju ovog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla i njegovim izvedbama. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija odabrani trenuci koji o tome govore najizravnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe. Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te videoradovi s isječcima plesova. Poseban dio izložbe su velika platna s otisnutim pejzažima isprepletenim s detaljima narodnih nošnji, koja materijalom i prizorom evociraju tradicijsko ruho i upućuju na povezanost podneblja i narodnih običaja. Otvorenju izložbe pridružit će se voditelji i članovi Lada uz glazbeno-scenski nastup.”

21:00
DONACIJA OBITELJI VUČEMILOVIĆ / otvorenje izložbe
Muzej grada Koprivnice
Trg dr. Leandera Brozovića 1, Koprivnica
Radno vrijeme: 18:00 – 00:00

“Donaciju obitelji Vučemilović desetljećima je u Podravini sakupljao Ranko Vučemilović, veterinar koji je u Koprivnici naslijedio dr. Leandera Brozovića nakon njegove smrti. On je na vrlo sličan način prikupio zamjetnu zbirku kulturne baštine koja se sastoji od svjetovnih umjetnina, sakralne umjetnosti, predmeta tradicijskih obrta, graditeljstva i rukotvorstva. Predstavljanjem donacije ujedno ćemo se osvrnuti na 75 godina od početka djelovanja Muzeja, a prilikom otvorenja izložbe postavit će se i Spomen ploča dr. Brozoviću u suorganizaciji Muzeja i Družbe braće hrvatskoga zmaja.”

18:00 – 00:00
ZVONIMIR LONČARIĆ, PIJETAO / interaktivna skulptura
Zrinski trg, Koprivnica

“Suvremene interaktivne skulpture Zvonimira Lončarića postale su bitna obilježja vizualnog identiteta i pravi umjetnički simboli Koprivnice. Pijetlu ispred upravne zgrade Podravke i Gazdarici s pijetlom ispred Muzeja prehrane Podravka nedavno se pridružio novi Pijetao iz fundusa Muzeja grada Koprivnice kamo je stigao iz jedne privatne zbirke. Interaktivna skulptura izvedena u kombinaciji drveta i metala bit će javnosti premijerno predstavljena u Noći muzeja na središnjem trgu ispred Galerije Koprivnica. Rođen u Podravini, Lončarić se u cijelom svijetu proslavio svojim kiparskim i slikarskim radovima koje odlikuje velika individualnost i nezamjenjiva prepoznatljivost. Pokretnost ove skulpture isprobajte sami.”

18:30 – 21:00
PET LICA U GOSTIMA / izložba
Dvorana Domoljub, Starogradska 1, Koprivnica

“Unazad stotinu godina postojanja dvorana Domoljub, kao kultno kulturno mjesto grada Koprivnice, proživjela je brojne obnove i adaptacije kako bi se uskladila sa suvremenim potrebama društva i duhom određenog vremena u kojem je djelovala. Iz iste usklađenosti tek desetljeće kasnije od Domoljuba izniknulo je Udruženje umjetnika Zemlja koja je odigralo važnu ulogu u formiranju kulturnog identiteta čitave Podravine kroz pojavu naivnog slikarstva u Hlebinama. Razdoblje od 1930-ih pa do 1950-ih godina formiralo je glavne uporišne točke hrvatske naive, a koncentričnim širenjem diljem Podravine i šire doprinijelo je raznolikosti izričaja, kreativnosti i inovacije. Vrijeme je to formiranja tzv. druge generacije Hlebinske škole koja se osim susretima i savjetima s Krstom Hegedušićem, formirala i na temelju umjetničkih djela slikara u usponu – Ivana Generalića. Uzlet Ivana Generalića i početni zamah druge generacije ponovno se poklapa s „novim zamahom“ i obnovom Domoljuba 1954. godine. U čast ponovnog otvorenja naivni umjetnici priređuju izložbu svojih slika, a neki se pritom po prvi puta izlažu sudu kritike i javnosti. Danas, 65 godina kasnije, u čast još jednog novog ruha Domoljuba, ova izložba prisjeća na tada izlagane autore (Ivana Generalića, Ivana Večenaja, Miju Kovačića, Dragana Gažija i Franju Filipovića) s radovima napravljenim oko 1954. godine.”

18:00 – 00:00
UPOZNAJ SE S JAMOM / predstavljanje
Galerija Mijo Kovačić, Zrinski trg 9, Koprivnica

“U najnovijoj galeriji u Koprivnici koja na autentičan način predstavlja opus jednog od doajena Hlebinske škole slikarstva predstavit će se prije nekoliko mjeseci pronađena slika “Jama” nestala prije 25 godina. Mijo Kovačić, pripadnik je jedinstvenog pokreta nastalog u Podravini početkom 20. stoljeća, a glavna mu je odrednica tehnika slikanja na staklu. Znamenita slika, koju je Kovačić naslikao 1973. godine i koja je 1975. godine pristigla u muzejski fundus, ukradena je iz Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama 1994. godine, kada joj se gubi svaki trag. Iako je s godinama sjećanje na ovaj vrhunski umjetnički rad pomalo bljedilo, potraga za ukradenom slikom Mije Kovačića nikad nije prestala. Srećom, slika je pronađena i vraćena. Ovog puta iskoristit će se prilika da se javnost upozna s Kovačićevom neuobičajenim likovnim izričajem te podsjeti na put njena povratka.”

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

nikola večenaj leportinov

Kao dijete klečao je pod puškom mađarskog vojnika, prvu izložbu imao je kao Podravkin portir, a danas boluje od Parkinsa i živi u domu:...

Naivno slikarstvo karakteristično je po motivima iz svakodnevnog života, prekrasnim krajolicima, živim bojama, a osobito po jedinstvenom slikanju na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti