0.7 C
Koprivnica
Petak, 27. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Bogat program

NOĆ MUZEJA Sve je spremno za najdužu muzejsku noć godine, Koprivnica, Peteranec i Hlebine živnut će uz zanimljive događaje
N

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Ne propustite

Muzej grada Koprivnice ove je godine pripremio program za Noć muzeja koji će simbolizirati 75 godina od početka djelovanja Muzeja i okupljanja Odbora za njegov osnutak.

- Oglas -

Program Noći muzeja danas je predstavljen u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici. Ove će godine najduža muzejska noć obuhvatiti Koprivnicu, Peteranec i Hlebine.

Foto: Ivan Balija
Robert Čimin // Foto: Ivan Balija

– Kao i uvijek, Noć muzeja je posljednjeg petka u siječnju, a ove godine tema je Velike obljetnice muzeja. Tome smo se uspješno prilagodili pa ćemo obilježiti 75 godina od početka rada Muzeja grada Koprivnice, a u programu imamo i sadržaje ususret 100. obljetnici rođenja Ivana Sabolića – predstavio je ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

Istaknuo je da će Noć muzeja biti prilika da se aktualizira galerija u Peterancu, a u Hlebinama će galerija biti otvorena nakon šest mjeseci obnove i rekonstrukcije. U Galeriji Koprivnica bit će postavljena izložba fotografija Petre Slobodnjak o Ansamblu Lado, koja neće biti klasična već će dio fotografija biti u pokretu. Bit će postavljena i spomen ploča Leanderu Brozoviću, izložena zbirka kulturne baštine koju je prikupljao Ranko Vučemilović, a na Zrinskom trgu građani će moći cijelo vrijeme uživati u novoj akviziciji Muzeja koja je dugo bila skrivana od javnosti, pijetlu Zvonimira Lončarića. Također, koprivnička javnost će se moći upoznati s proslavljenom Kovačićevom Jamom, a slikar Andrašić demonstrirat će slikanje na staklu.

Foto: Ivan Balija
Draženka Jalšič Ernečić // Foto: Ivan Balija
- Oglas -

– U Peterancu smo također pripremili i zanimljivu akciju s mještanima, želimo znati kako se oni odnose prema Sabolićevom radu. Zato ćemo napraviti druženje u tamošnjoj galeriji u stilu vatrogasne zabave te natjecanje u likerima koje će imati četiri kategorije, orehovac, višnjevac, slobodni stil i prezentiranje domaćih alkoholnih pića – najavila je Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Muzeja.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a trajat će od 18 sati do ponoći, u slučaju Peteranca i Hlebina do 22 sata. Cijeli program pogledajte u nastavku.

 

/18,00 sati/
PRIČE U GALERIJI IVAN SABOLIĆ / otvorenje 15. Noći muzeja / stručno vodstvo
Galerija Ivan Sabolić, Matije Gupca 13, Peteranec
Radno vrijeme: 18,00– 22,00 sati
Noć muzeja 2020. u Galeriji kipova Ivan Sabolić Peteranec najavit će obilježavanje 100. obljetnice rođenja akademika Ivana Sabolića, donatora i velikog majstora hrvatskog kiparstva 20. stoljeća. Profesor i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, majstor kipar i akademik, svojim kiparskim radom i pedagoškim djelovanjem, strukovnim i društvenim angažmanom te sudjelovanjem u umjetničkim polemikama svog vremena, nezaobilazan je protagonist hrvatskog kiparstva 20. stoljeća. U Noći muzeja u galeriji rodnog Peteranca, muzej i lokalna zajednica predavanjem i panel razgovorom posjetiteljima će predstaviti usmenu povijest i sjećanja na velikana hrvatskog kiparstva 20. stoljeća.

18:45
SLOVENSKA NAIVA U HLEBINAMA / otvorenje izložbe
Galerija naivne umjetnosti
Trg Ivana Generalića 15, Hlebine
Radno vrijeme: 18:00 – 22:00 sati

“Krajem 2019. godine hrvatska naiva predstavljena je u Trebnju, a u Noći muzeja otvaramo Galeriju naivne umjetnosti nakon višemjesečne obnove i predstavljamo slovensku naivu u Hlebinama. Zaljubljenicima u naivu će se prezentirati sličan, a na opet nov i intrigantan, manje poznat sadržaj. Izložba će predstaviti 33 umjetnine iz fundusa Galerije likovnih samorastnikov Trebnje koja broji radove gotovo 300 naivnih autora koji djeluju diljem svijeta, a čiji su radovi uglavnom prikupljeni donacijama nakon međunarodne kolonije koja se održava već 50 godina. Među njima ćemo predstaviti pregled prve (Jože Horvat, Janko Dolenec, Viktor Magyar Polde Mihelič, Greta Pečnik, Jože Peternelj, Konrad Peternelj, Anton Plemelj, Anton Repnik), druge (Hamdija Hadžić, Olga Kolar, Boris Lavrič, Franci Lesjak, Sandi Leskovec, Darja Lobnikar-Lovak, Franciska Petelinšek, Stanislav Novak, Irena Polanec, Nataša Prestor, Lucijan Reščić, Rudi Stopar, Franc, Tavčar, Jože Volarič) i treće (Darja Štefančić, Igor Dolenc, Ciril Hočevar, Samo) generacije autora slovenske naive.”

20:00
LADO / RELJEFI / TRAGOVI / otvorenje izložbe
Galerija Koprivnica
Zrinski trg 9, Koprivnica
Radno vrijeme: 18:00 – 00:00

“Iza naslova izložbe skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja kakvo donosi folklorni glazbeni izričaj. Spoj magijskog, obrednog i različitih kultura koje su se izmjenjivale i ispresijecale na istom području, ali i spoj znanja i umijeća, vrhunske tehnike i dojmljive interpretacije – sve su to obilježja Ladovih izvedbi kroz sedamdeset godina rada. Fotografije Petre Slobodnjak, nastale tijekom njezine trogodišnje suradnje s Ansamblom Lado, vrijedan su dokument o djelovanju ovog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla i njegovim izvedbama. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija odabrani trenuci koji o tome govore najizravnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe. Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te videoradovi s isječcima plesova. Poseban dio izložbe su velika platna s otisnutim pejzažima isprepletenim s detaljima narodnih nošnji, koja materijalom i prizorom evociraju tradicijsko ruho i upućuju na povezanost podneblja i narodnih običaja. Otvorenju izložbe pridružit će se voditelji i članovi Lada uz glazbeno-scenski nastup.”

21:00
DONACIJA OBITELJI VUČEMILOVIĆ / otvorenje izložbe
Muzej grada Koprivnice
Trg dr. Leandera Brozovića 1, Koprivnica
Radno vrijeme: 18:00 – 00:00

“Donaciju obitelji Vučemilović desetljećima je u Podravini sakupljao Ranko Vučemilović, veterinar koji je u Koprivnici naslijedio dr. Leandera Brozovića nakon njegove smrti. On je na vrlo sličan način prikupio zamjetnu zbirku kulturne baštine koja se sastoji od svjetovnih umjetnina, sakralne umjetnosti, predmeta tradicijskih obrta, graditeljstva i rukotvorstva. Predstavljanjem donacije ujedno ćemo se osvrnuti na 75 godina od početka djelovanja Muzeja, a prilikom otvorenja izložbe postavit će se i Spomen ploča dr. Brozoviću u suorganizaciji Muzeja i Družbe braće hrvatskoga zmaja.”

18:00 – 00:00
ZVONIMIR LONČARIĆ, PIJETAO / interaktivna skulptura
Zrinski trg, Koprivnica

“Suvremene interaktivne skulpture Zvonimira Lončarića postale su bitna obilježja vizualnog identiteta i pravi umjetnički simboli Koprivnice. Pijetlu ispred upravne zgrade Podravke i Gazdarici s pijetlom ispred Muzeja prehrane Podravka nedavno se pridružio novi Pijetao iz fundusa Muzeja grada Koprivnice kamo je stigao iz jedne privatne zbirke. Interaktivna skulptura izvedena u kombinaciji drveta i metala bit će javnosti premijerno predstavljena u Noći muzeja na središnjem trgu ispred Galerije Koprivnica. Rođen u Podravini, Lončarić se u cijelom svijetu proslavio svojim kiparskim i slikarskim radovima koje odlikuje velika individualnost i nezamjenjiva prepoznatljivost. Pokretnost ove skulpture isprobajte sami.”

18:30 – 21:00
PET LICA U GOSTIMA / izložba
Dvorana Domoljub, Starogradska 1, Koprivnica

“Unazad stotinu godina postojanja dvorana Domoljub, kao kultno kulturno mjesto grada Koprivnice, proživjela je brojne obnove i adaptacije kako bi se uskladila sa suvremenim potrebama društva i duhom određenog vremena u kojem je djelovala. Iz iste usklađenosti tek desetljeće kasnije od Domoljuba izniknulo je Udruženje umjetnika Zemlja koja je odigralo važnu ulogu u formiranju kulturnog identiteta čitave Podravine kroz pojavu naivnog slikarstva u Hlebinama. Razdoblje od 1930-ih pa do 1950-ih godina formiralo je glavne uporišne točke hrvatske naive, a koncentričnim širenjem diljem Podravine i šire doprinijelo je raznolikosti izričaja, kreativnosti i inovacije. Vrijeme je to formiranja tzv. druge generacije Hlebinske škole koja se osim susretima i savjetima s Krstom Hegedušićem, formirala i na temelju umjetničkih djela slikara u usponu – Ivana Generalića. Uzlet Ivana Generalića i početni zamah druge generacije ponovno se poklapa s „novim zamahom“ i obnovom Domoljuba 1954. godine. U čast ponovnog otvorenja naivni umjetnici priređuju izložbu svojih slika, a neki se pritom po prvi puta izlažu sudu kritike i javnosti. Danas, 65 godina kasnije, u čast još jednog novog ruha Domoljuba, ova izložba prisjeća na tada izlagane autore (Ivana Generalića, Ivana Večenaja, Miju Kovačića, Dragana Gažija i Franju Filipovića) s radovima napravljenim oko 1954. godine.”

18:00 – 00:00
UPOZNAJ SE S JAMOM / predstavljanje
Galerija Mijo Kovačić, Zrinski trg 9, Koprivnica

“U najnovijoj galeriji u Koprivnici koja na autentičan način predstavlja opus jednog od doajena Hlebinske škole slikarstva predstavit će se prije nekoliko mjeseci pronađena slika “Jama” nestala prije 25 godina. Mijo Kovačić, pripadnik je jedinstvenog pokreta nastalog u Podravini početkom 20. stoljeća, a glavna mu je odrednica tehnika slikanja na staklu. Znamenita slika, koju je Kovačić naslikao 1973. godine i koja je 1975. godine pristigla u muzejski fundus, ukradena je iz Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama 1994. godine, kada joj se gubi svaki trag. Iako je s godinama sjećanje na ovaj vrhunski umjetnički rad pomalo bljedilo, potraga za ukradenom slikom Mije Kovačića nikad nije prestala. Srećom, slika je pronađena i vraćena. Ovog puta iskoristit će se prilika da se javnost upozna s Kovačićevom neuobičajenim likovnim izričajem te podsjeti na put njena povratka.”

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

pripazite

[FOTO] UPRAVO Auto na ravnici kod Legrada izletio u polje, stigla i vučna služba

Kako nam je upravo javio čitatelj, nedaleko Legrada, točnije na ravnici u blizini Malog Otoka, maloprije se dogodila prometna...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti