Zvjezdarnica Vila

Noć sa zvijezdama u Pitomači

10:39h
0
Zvjezdarnica Vila // Foto: Željko Šelimber, Zvjezdarnica "Vila"

Završni događaj obilježavanja dana općine Pitomača “Vidovo 2016” bio je pogled prema noćnom nebu s zvjezdarnice “Vila” u Pitomači.

Okupljeni su uz pomoć teleskopa promatrali mjesec i obližnje planete iz našeg sustava.Iako je bio pun mjesec s malo površinskih sjena, rubovi mjeseca i veliki krateri zadivili su posjetitelje.

Prva svjetlucava zvjezdica na nebu bio je planet Jupiter. Pogledom kroz teleskop sitna zvjezdica pretvorila se u pravi najveći planet u našem sustavu s prelijepim prugama i četiri mjeseca. Nakon njega na red su došli Saturn i Mars koji su svojom ljepotom očarali promatrače.

Ove godine završeno je nekoliko zahvata na renoviranju zgrade zvjezdarnice, promijenjena je stolarija, postavljene sunčeve ćelije kao izvor napajanja, maknut stari namještaj, uređena okolina s klupom za sjedenje, a trenutno je u radu izmjena mehanizma otvaranja kupole. Zvjezdarnica je otvorena 1989. godine na dan Astronomije u Pitomači.

Zvjezdarnica „Vila“, kao jedinstveni objekt u ovom kraju, potencijal je za astro  turizam i turističke ture kroz Podravinu.