NOVA IZLOŽBA // Fotografija u Koprivnici ima značenje određenog fenomena

21:09h
0
Predsjednik Udruge Gekoma Ivan Ferenčak govori na otvorenju izložbe u Galeriji Koprivnica

Galerija Koprivnica na tjedan dana udomila je izložbu fotografija generacija koprivničkih maturanata ”Refleks”. Izložba u organizaciji Udruge Generacije koprivničkih maturanata Gekoma i Muzeja Grada Koprivnice otvorena je u petak, 27. veljače. Predstavljena je aktivnost skupine koprivničkih gimnazijalaca-fotoamatera od sredine prošlog stoljeća do danas.

 

Izloženo je 95 fotografija od 15 autora, maturanata koprivničke Gimnazije, koji su značajnije doprinijeli razvoju fotografije i fotoamaterskog pokreta u Koprivnici, a ostaje otvorena do 8. ožujka. Krajem ožujka bit će prenesena u prostore gimnazije Frana Galovića u Koprivnici.

Na izložbi fotografije izlažu: Bojana Brnica, Ivo Čičin-Mašansker, Vanja Garaj, Mladen Jakupec, Zvonko Jakupec, Leon Kauzlarić, Zlatko Kauzlarić Atač, Zdenka Knežević, Vladimir Kostjuk, Željko Matiša, Božica Radinović, Bolto Ranilović, Goran Šafarek, Marija Zahar i Željko Žigrić.

Na otvorenju izložbe predsjednik Udruge Gekoma Ivan Ferenčak predstavio je rad udruge, koja je dosad izdala dvije knjige iz povijesti koprivničke gimnazije, a u predgovoru katalogu objasnio je paralelni put gimnazijalaca i fotografije, kao i razvoj fotoamaterizma u Koprivnici.

O kvaliteti izložbe govorio je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar, istaknuvši činjenicu da se u Koprivnici, u jednom malom gradu, uzveši u obzir sve, ne samo dio gimnazijalaca, pojavilo toliko zanimljivih fotografa s kvalitetom koja može imati značenje i izvjesnog fenomena. Zato Muzej grada vodi stalnu brigu o fotografiji.

Izložbu je otvorio direktor Gimnazije Frana Galovića u Koprivnici Vjekoslav Robotić.

{vsig}kultura/02-2015/izlozba-refleks{/vsig}

Fotografije:

01 – Ferenčak i Marijan Špoljar

02 – Stari gimnazijalci

03 – Direktor gimnazije Vjekoslav Robotić otvara izložbu

04 – Detalj s izložbe