KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Nova odluka o pravilima ponašanja u trgovinama i šoping centrima

Sve prodavaonice su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca dužne poduzeti dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

13:01h
0
Davor Božinović // Screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj su objavljena nova pravila za trgovačke centre i trgovine na području cijele Hrvatske.

Stožer je pripremio odluku koja će biti potpisana tijekom današnjeg dana, a odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina u periodu od subote, 12. prosinca, do 10. siječnja.

– Od početka epidemije testirano je 837.619 osoba. U protekla 24 sata imamo 69 preminulih, što daje brojku od 2367 preminulih od početka. Pokušavamo spriječiti i tzv. burn out sindrom, organiziraju se radionice i webinari s idejom psihološke pomoći – rečeno je tiskovnoj konferenciji.

Razvrstane su prodavaonice i trgovački centri te će biti određene grupacije, odnosno broj kupaca u trgovini prema neto površini prodajnog prostora.

– Broj kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici ograničit će se na način da u prodavaonicama koje imaju do 10 kvadrata prodajnog prostora može biti samo jedan kupac. Od 11 do 100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca koji simultano mogu biti u trgovini određuje se tako da mora biti najmanje 10 kvadrata po kupcu. Do 200 kvadrata istovremeno mogu imati na način da za svakog kupca mora biti najmanje 12 kvadrata. Do 2000 kvadrata za svakog kupca mora biti najmanje 16 kvadrata, a za one veće od toga mora biti najmanje 20 kvadrata. Za trgovačke centre najveći dopušteni broj simultanih kupaca će se odrediti tako da za svakog kupca mora biti najmanje 16 kvadrata. Prodavaonice i trgovački centri će to morati jasno istaknuti na ulazu i strogo će se morati pridržavati toga – rekao je Davor Božinović.

Sve prodavaonice su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca dužne poduzeti dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

Za trgovine s više od 2000 kvadrata i šoping centre također se uvode nove mjere koje uključuju organizirani prijevoz određenog broja kupaca i uvođenje redara koji će spriječiti ulazak prevelikog broja kupaca, obaveza uklanjanja ili onemogućavanja sjedenja u zajedničkim dijelovima trgovačkih centara te uklanjanje ili onemogućavanje korištenja aparata za zabavu.

Uvodi se i obaveza upozoravanja kupaca, a nadležnoj službi civilne zaštite morat će se dati podaci o sustavu ventilacije i prozračivanja.