Nova predstava Ludens teatra s odličnom glumačkom postavom – Žene u crvenom

13:08h
0
Konferencija za novinare Ludens teatra // Foto: Koprivnica.net

Ludens teatar predstavio je danas, 26. studenoga točno u podne svoju novu predstavu – Žene u crvenom, Davora Špišića. U njoj igraju Vera Zima, Dubravka Ostojić, Jelena Hadži-Manev i Lada Bonacci, dok redateljsku palicu nad tom odličnom glumačkom postavom drži Franka Perković. Tekst predstave pisan je isključivo za Ludens teatar, te ga je redateljica u suradnji s produkcijskom ekipom koprivničkog kazališta izabrala iz 30-ak tekstova pristiglih na natječaj teatra.

– Veseli me da sam već treći put u Koprivnici. S jedne strane mi je čast što su me opet pozvali ovdje, ali s druge strane i velika je odgovornost, jer mislim da smo do sad uspjeli surađujući napraviti dvije prilično dobre predstave pa ni ova treća ne smije biti lošija – istaknula je redateljica Perković dodajući kako je autor dao materijal u kojem ove glumice zaista imaju priliku za neku zanimljivu i lijepu igru, koja nije samo duhovita, iako se radi o komediji, već je na neki način riječ o crnoj komediji, koja je jako uronjena u ovu našu stvarnost i koja u nekim trenucima vrlo izravno i brutalno govori o društvu i zemlji u kojoj se nalazimo.

Inače, priča počinje u trenutku kada u stan obitelji Janković, Tamare Janković (prisilno umirovljene stjuardese) koju igra Vera Zima i njene kćeri Nore (koja je 10 godina bez posla) čiji ulogu tumači Dubravka Ostojić, dolazi predstavnica banke, Jelena Hadži-Manev, da im priopći kako imaju tri dana da isele iz stana, jer je stan pod hipotekarnim kreditom. A u cijelu se priču uključi i policajka pred otkazom, Lada Bonacci.

Ovom će predstavom na svoje doći i ljubitelji glume Vere Zime, koja je upravo ulogom u ovoj predstavi odlučila proslaviti svoju 40-u godišnjicu umjetničkog djelovanja.

– Beskrajno me razveselilo kada mi je Sven donio tekst. Franku jednostavno od prije volim, Jelenu i Ladu nisam znala, ali ne da su me kupile nego su me oduševile, a presretna sam bila što ću konačno imati prilike raditi s Dubravkom. To je bio beskrajni izazov i presretna sam što sam ovdje – rekla je na predstavljanu predstave glumica Zima, koja se na kazališne daske vratila nakon osam godina glume pred kamerama.

I ostatak glumačke ekipe pohvalio je rad Ludens teatra, oduševio se atmosferom koja vlada te najavljuju da će dati sve od sebe da i ova, sedma po redu predstava namijenjena odraslima, u njihovoj postavi oduševi publiku.

Foto: Koprivnica.net– Stvarno se trudimo iz predstave u predstavu ponuditi nešto novo, dok je s druge strane uobičajeno to što radimo komedije. Ja u ovu predstavu uopće ne sumnjam. Mislim da imamo nešto što će publika stvarno voljeti, da će dobro reagirati i da ima sve elemente da je dugo i puno igramo – rekla je Jelena Hadži-Manev, voditeljica umjetničke organizacije u Ludensu, ali i jedna od glumica u najavljanoj predstavi.

Već smo spomenuli da je tekst napisao Špišić te da je redateljica predstave Perković, dok je scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja je Marita Ćopo, za scenski je pokret zadužen Pravdan Devlahović, autor glazbe je Mate Matišić, a design svijetla je Zdravko Stolnik.

Premijera predstave je zakazana za 30. studenoga u 20 sati, dok će svi zainteresirani imati prilike vidjeti Žene u crvenom i 1. te 6. prosinca u koprivničkom Domu mladih.

Za kraj još samo dio teksta iz Ludensove najave predstave:

Poput raskošne ponude tv-kanala, pred vama će se izmjenjivati komedija, triler, socijalna drama i melodrama… Ovrhe, policijske opsade, glamurozan život bankarskih nasljednica, romantične uspomene stjuardesa, propale ljubavi i umirovljenički dani. Gušit ćete se u suzama smijeha, tražit ćete predah u džepovima tuge. Tamara, Nora, Dinka i Anđa – spremne na sve, čak i pravdu uzeti u svoje ruke, kad pravde ponestane. “Žene u crvenom” tvrđe su nego što se čini. Pucaju i pjevaju, opakije od Nesalomljivih, žilavije od Otpisanih.

čitam...