Nova Škoda Fabia

06:36h
0
Škoda Fabia (2015)

Škoda je predstavila konačan izgled nove Fabije, koja će debitirati početkom listopada 2014. godine u Parizu.

Nova Škoda Fabia nastupa moderno, dinamično i emocionalno na automobilskoj modnoj pisti. Već se na prvi pogled vidi kako je nova Fabia mladoliko i moderno gradsko vozilo s tipičnim genima marke. S novim malim vozilom dizajneri su po prvi puta u seriju uveli dizajnerske elemente konceptnog vozila Škoda VisionC. Potpuno nov i znatno upečatljiviji nastup temelji se na kristalnim oblicima, oštrim linijama i maksimalnoj preciznosti. Hatchback model se odlikuje harmoničnim, utegnutim proporcijama – širina nove Škode Fabije povećana je za devet centimetara, dok je njezina visina smanjena za tri centimetra. Osim toga Škoda Fabia dobiva potpuno nov koncept unutrašnjosti koji se može na svestran način individualizirati. S potpuno novorazvijenom Fabijom marka Škoda na impresivan način nastavlja s najvećom ofenzivom modela u povijesti svoje tvrtke dokazujući iznova snagu marke.

Škoda Fabia (2015)Nova Fabia dobiva potpuno nove motore najnovije generacije, posebno učinkovitie po pitanju potrošnje. U ponudi za zemlje EU nalaze se – uključujući varijantu GreenLine – četiri benzinska i tri dizelska agregata. Svi motori ispunjavaju novu normu ispušnih plinova EU 6 te su serijski opremljeni start-stop sustavom i rekuperacijom (obnova energije kočenja). Stupnjevi prijenosa se mijenjaju ručno ili preko DSG mjenjača.

Ponuđeni benzinski motori su novi 3- i 4-cilindarski motori bazirani na tehnologiji MQB. 1,0 MPI 3-cilindarski agregati opremljeni su neizravnim ubrizgavanjem, dok se kod 4-cilindarskih motora radi o turbopunjenim TSI motorima s obujmom od 1,2 litre. Spektar snage počinje kod 44 kW (60 KS) i seže sve do 81 kW (110 KS).

Što se tiče dizelskih motora, za novu Škoda Fabiju na raspolaganju su tri verzije snage novog common-rail agregata s obujmom od 1,4 litre i isključivo s izravnim ubrizgavanjem i turbopunjenjem. Blok motora 3-cilindarske konstrukcije izrađen je od aluminijske slitine. Spektar snage motora sa samozapaljenjem goriva seže kod Fabije druge generacije od 55 kW do 77 kW. On se međutim sada dostiže s obujmom od 1,4 litre umjesto dosadašnjeg obujma od 1,6 litara.

Najštedljivija Škoda Fabia bit će Fabia GreenLine s motorom 1,4 TDI/55 kW (75 KS), koja će biti dostupna krajem 2015. godine. Zahvaljujući start-stop sustavu, rekuperaciji i gumama s optimiziranim otporom kotrljanja te ciljanim prilagodbama aerodinamičnih svojstava nova ŠKODA Fabia GreenLine ostvaruje potrošnju od samo 3,1 l/100 km. To odgovara CO2-emisijama od samo 82 g/km.

Time će nova Škoda Fabia GreenLine od 2015. godine postati ekološki najprihvatljivija ŠKODA s konvencionalnim pogonom.

Uz navedeno, nova Fabia bit će za 65 kg lakša nego do sada. Težina praznog vozila (bez vozača) kod osnovne verzije Fabije s 1,0 MPI 3-cilindarski motorom iznosi samo 980 kg.

izvor: auto-info.hr

čitam...