Strukovno obrazovanje

NOVA STEPENICA Podravsko-prigorske škole postat će centri kompetentnosti, evo što to znači i kako će se promijeniti strukovna nastava

Hoće li Koprivničko-križevačka županija na ovaj način krenuti u novi projekt u sektoru obrazovanja, znat će se nakon odluke Ministarstva.

13:00h
0
Ilustracija

Koprivničko-križevačka županija uskoro bi mogla dobiti dva centra kompetentnosti, koji bi standard obrazovanja podigli na novu razinu.

Nedavno je bio objavljen Javni poziv osnivačima za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti, kojeg je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a rok prijave bio je do 15. lipnja.

Što točno znači centar kompetentnosti i kako će njihovo osnivanje utjecati na obrazovanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, pojasnio je dožupan Ratimir Ljubić.

– Strukovne škole, koje županija prijavi, bile bi imenovane centrima kompetencija. To obuhvaća nekoliko elemenata. Prvo, tu su uvjeti učenicima za što konkretniju praktičnu nastavu i vježbe, zatim osposobljavanje nastavnika te škole, ali i drugih škola. Tu je i osposobljavanje mentora tamo gdje djeca idu na praktičnu nastavu, podupire se učenje na radnom mjestu. Zatim, centri kompetencija mogli bi provoditi programe obrazovanja odraslih. Centri kompetencija imaju široki spektar i kasnije bi trebali postati i samoodrživi. Naglašava se suradnja i s gospodarskim subjektima, i sa Zavodom za zapošljavanje, Gospodarskom komorom, poslodavcima, svima zainteresiranima, bolji uvjeti za učenike tu su samo dio cijelog djelovanja – pojasnio je Ljubić.

Foto: Matija Gudlin
Ratimir Ljubić // Foto: Matija Gudlin

Ministarstvo je odredilo pet područja za centre kompetencija, to su strojarstvo, elektrotehnika, zdravstvo, ugostiteljstvo i turizam te poljoprivreda.

Koprivničko-križevačka županija nastupa s ostalim sjevernim županijama, Krapinsko-zagorskom, Međimurskom, Varaždinskom i Bjelovarsko-bilogorskom, i s njima čini jednu regiju. Nastojanje je da u jednoj regiji svaka županija ima barem jedan centar kompetencija, a naša županija je prijavila Obrtničku škola Koprivnica iz (pod)sektora elektrotehnike u suradnji sa Strukovnom školom Đurđevac te Srednju gospodarsku školu u Križevcima iz (pod)sektora poljoprivrede u suradnji sa Srednjom školom Koprivnica.

-S obzirom na to da se nalazimo u regiji s ostalim županijama sjeverozapadne Hrvatske, Ministarstvo će odlučiti hoće li nam proći obje prijave ili samo jedna. Smatram kako smo na području poljoprivrede dosta kvalificirani, jer imamo najrazvijenije srednjoškolske i visokoškolske ustanove u tom sektoru, a poljoprivreda i prehrambena industrija predvođena Podravkom naši su najveći aduti – rekao je župan Darko Koren na konferenciji za medije.

– Svaka škola u regiji je bodovana od strane Ministarstva. Sada se pišu razvojni planovi, koji će također biti bodovani. Stav Ministarstva je da svaka županija dobije jedan centar kompetencija, eventualno dva. Jedan ćemo imati sigurni, a možda i dva – dodao je dožupan Ljubić.

Škole mogu imati i partnere ako postanu centri kompetentnosti, a upravo je ambicija da se škole u županiji, ali i među županijama, povežu na takav način. U tom bi slučaju i više škola moglo činiti jedan centar kompetentnosti.

Hoće li Koprivničko-križevačka županija na ovaj način krenuti u novi projekt u sektoru obrazovanja, znat će se nakon odluke Ministarstva.