Stožer civilne zaštite

NOVE MJERE: Kafići, ugostiteljski objekti, pekarnice i kasina rade do ponoći

Proteklog tjedna broj novozaraženih je pao, a cijepljenje je u punom jeku pa se očekuje da će Stožer, kao što su i najavili početkom lipnja, dodatno popustiti mjere. 

11:46h
0
Gosti su u kafićima dugo morali čekati na izdavanje računa // Foto: Arhiva

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je na današnjoj konferenciji za medije da je došlo do promjena mjera što se tiče okupljanja.

– Radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih djelatnosti do 23 sata. Od večeras u ponoć, moći će raditi do 24 sata. Ugostiteljski objekti, pekarnice, kasina. Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima i u školskim prostorima. Konferencije i kongresi se mogu održavati uz pridržavanje mjera i preporuka  – rekao je Božinović.

Prošireno je i da se događanja kao što su koncerti mogu održavati bez pridržavanja pravila ako su tamo samo cijepljene osobe, oni koji su preboljeli, a da nije prošlo više od šest mjeseci, ili su preboljeli i dobili jednu dozu cjepiva, ili su u 48 sati bili negativni na antigenskim, a 72 sata na PCR testovima. Organizatori će morati ranije poslati obavijest o održavanju okpljanja i broj osoba koje će biti prisutne. Za to se moći koristiti Covid potvrde, a isto će vrijediti i za sportska natjecanja uz prisutstvo gledatelja.

– Javna događanja i okupljanja su i dalje ograničena na 100 osoba, načelno. To ograničenje je uvedeno jer se okupljanje pokazalo kao jedan od najvećih žarišta širenja bolesti. I to ističem jer je pred nama Europsko nogometno prvenstvo i turistička sezona. Daje se preporuka lokalnoj zajednici da se ne organiziraju veća okupljanja, a posebno ne masovnog gledanja nogometnih utakmica tijekom Europskog prvenstva – kazao je Božinović.

Istaknuo je da je najveća odgovornost na lokalnoj samoupravi i lokalnim Stožerima koji će dobiti uputu o provođenju nadzora takvih okupljanja.

– To uključuje i sankcioniranje. Iz Hrvatske ne smiju ići slike masovnih okupljanja kao što je bilo posljednjih dana. To sigurno nije dobra pozivnica za strane goste da dođu u većem broju u Hrvatsku. Imamo preduvjete za dobru turističku sezonu. To je interes svim građanima Hrvatske, turizam je važan za naš državni proračun – rekao je Božinović.

Proteklog tjedna broj novozaraženih je pao, a cijepljenje je u punom jeku pa se očekuje da će Stožer, kao što su i najavili početkom lipnja, dodatno popustiti mjere.