NACIONALNI STOŽER

Nove mjere stupile na snagu: opet zabranjen sport u zatvorenom, teretane ostaju otvorene, promjene i na granici

Što se tiče ostalih mjera, neke su produljene, a neke pooštrene. Kad se radi o nacionalnim mjerama, tri su produljene do 15. travnja, s tim da je došlo do izmjena u odluci za okupljanja. 

10:14h
0
Pressica Beroš
Vili Beroš // Foto: vlada.gov.hr

U ponoć su u Lijepoj našoj na snagu stupile nove, pooštrene mjere koje vrijede do 15. travnja. Ona koja je izazvala najviše reakcija, da će u Zagrebu maske biti obavezne na svim otvorenim prostorima bez izuzetaka, pa čak i na terasama kafića na kraju je povučena.

– Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana objavom o obvezni nošenja medicinskih maski na otvorenom. Opozvat ćemo tu odluku – rekla je na presici jučer u 18 sati, te objavila da preuzima vođenje zagrebačkog stožera, kojeg je dosad vodila Olivera Majić, pišu 24sata.

Što se tiče ostalih mjera, neke su produljene, a neke pooštrene. Kad se radi o nacionalnim mjerama, tri su produljene do 15. travnja, s tim da je došlo do izmjena u odluci za okupljanja.

– Ponovno je uvedena zabrana sporta u zatvorenim prostorima osim za vrhunske sportaše te je ograničen rad u dječjim igraonicama i radionicama. Donesena je i nova odluka o privremenoj zabrani oko prelaženja granice, obzirom da je tu bilo najviše promjena. Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU. Također, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljeloj bolesti COVID-19 koja će važiti 180 dana, a ne 90 kao prije. Uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke za prijelaz granice uvršteni su i digitalni nomadi i djeca do sedam godina ako su s roditeljima ili skrbnicima koji posjeduju negativan test ili potvrdu o cijepljenju ili preboljeloj bolesti, a za prelazak preko granice neće morati imati negativan test – rekao je Davor Božinović.

Otvaranje terasa // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Što se tiče Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, tamo će se skratiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 20 sati, maske su obavezne i na otvorenom gdje se očekuje veći broj ljudi, odnosno gdje se stvaraju gužve, što se posebno očekuje ususret uskršnjim blagdanima. Ta se mjera odnosi na tržnice, područja ispred ckrvi i ispred trgovačkih centara, ali na splitskoj Rivi kava će se na terasama moći ispijati bez maski.

Obustavlja se rad plesnih škola i radionica, osim dječjih igraonica na otvorenom uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i ta se mjera odnosi na cijelu Hrvatsku. Privremeno se također obustavljaju i sve amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i probe, uključujući družine i zborove. Teretane i fitness centri ostaju otvoreni, ali oni moraju strogo provoditi epidemiološke mjere, ali kako će se pratiti stanje i ako brojke nastave rasti kao zadnjih tjedana, ići će se u nove mjere.

Preporuča se i obustava posjeta korisnicima ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja u zatvorenim prostorima, odnosno gdje god je moguće da se organiziraju posjete korisnicima na otvorenom uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.