STOŽER UVODI PROMJENE

NOVE MJERE Tko je u razredu sjedio u krugu dva metra od zaraženog, mora u samoizolaciju

Nije potrebno da čitavi razredi idu u samoizolaciju, već samo učenici u bliskom kontaktu, kaže Capak.

13:38h
0

Na današnjoj redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je uvođenje novih mjera za samoizolaciju učenika.

Kazao je kako je u Hrvatskoj zabilježen 1291 novi slučaj zaraze koronavirusom, a od toga ih 260 spada u školsku dob. Istaknuo je kako je od 14. rujna najviše zaraženih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina.

– Trenutno imamo 2038 osoba od sedam do 18 godina koje su oboljele, a 10.430 osoba školske dobi je u samoizolaciji. Nije baš da cijeli razredi idu u samoizolaciju, iako se i to zna dogoditi. Poduzeli smo niz mjera da se to ne događa. Od osoblja u školama imamo 46 oboljelih među nenastavnim osobljem, a 215 osoblja u nastavi – kazao je Capak.

Situacija u školama

Naglasio je kako su 7. rujna donijeli novi dokument oko postupanja s bliskim kontaktima u školama, gdje su istaknuli da nije potrebna samoizolacija cijelog razreda, nego da je potrebno utvrditi tko je u bliskom kontaktu, ali da zbog učestalih pitanja o broju učenika u samoizolaciji pripremaju novi dokument, a izdvojio je najbitnije oko samoizolacije učenika.

– U nju će ići samo oni koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima oboljelog, kao i oni koji su 15 minuta blizu stajali ili sjedili putujući do škole s oboljelim učenikom – kazao je Capak.

Istaknuo je da će dokument biti završen do kraja tjedna, ali da se ne zna kada će stupiti na snagu.

Capak: Ne razmišljamo o uvođenju Covid potvrda u školski sustav

– Imamo nešto veći broj zaraženih osoba iz škola. Svega 20 posto su školska djeca. Ja ne bih rekao da su škole izvor zaraze. Iako ove godine imamo nešto više oboljelih, i onih u samoizolaciji. Ovaj val je nešto brže počeo. Što se tiče Covid potvrda u školskom sustavu, u ovom trenutku ne razmišljamo, niti planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvijek otvorena – kazao je Capak.