Novi Ford Mustang

08:10h
0
Ford Mustang GT (2015)

Ford Motor Company danas je predstavila novi Ford Mustang – Prvi Mustang u povijesti koji će ići u prodaju u Europi nakon skoro 50 godina od početka proizvodnje.


Izvršni predsjednik Bill Ford je u Barceloni u Španjolskoj predstavio publici sastavljenoj od oko 2.500 novinara, trgovaca i zaposlenika novi Mustang na posebnom Fordovom događaju ‘Go Further’ – jedan je to od šest gradova diljem četiri kontinenta, gdje je novi Mustang istovremeno predstavljen.

Novi Ford Mustang fastback i kabriolet modeli obećavaju razinu svjetske klase performansi i profinjenosti, istovremeno obuhvaćajući Mustangovih 50 godina baštine i statusa globalne ikone.

Više od 9 milijuna Mustanga je prodano od prvog predstavljanja 1964. U svijetu najviše ‘lajkano’ vozilo na Facebooku, Mustang je imao tisuće nastupa na filmu, televiziji, glazbi i video igrama te je jedno od 25 novih vozila koja će Ford lansirati u Europi u idućih pet godina .

Novi Mustang je razvijen imajući na umu vrhunske performanse, vozne dinamike i upotrebljivost – a uključuje i značajnu količinu naprednih praktičnih rješenja za vozača te tehnologije koje mu služe kao pomoć.

“Novi Mustang je jedan od najiščekivanijih automobila ikad, vrlo smo uzbuđeni što ćemo sada i vozačima u Europi pružiti priliku da dožive pravu stvar”, rekao je Roelant de Waard, potpredsjednik za marketing, prodaju i servis za Ford of Europe .

 

Nepogrešivo Mustang

Ford Mustang GT (2015)Dizajn čistih linija i Mustangovog fastbacka i kabrioleta evocira važan karakter automobila, zadržavajući ključne elemente dizajna klasičnog Mustanga koji su obožavateljima širom Europe oduvijek prepoznatljivi, uključujući dugu oblikovanu haubu i kratak stražnji dio, a sve uz suvremenu izradu.

Nekoliko ključnih značajki dizajna definiraju novi Ford Mustang, uključujući:
• nisku visinu krova i širok stav
• Elegantan profil omogućen jače nagnutim vjetrobranskim i stražnjim staklom
• Trodimenzionalna stražnja svjetla u tri reda
• Suvremeno izrađen kultni dio automobila – prednji dio koji podsjeća na nos morskog psa

Vozači Mustangovog kabrioleta znat će cijeniti standardni višeslojno izolirani gornji sloj od tkanine koji automobilu daje luksuzniji izgled i tiši putnički prostor. Krov ima prikladan profil kad je preklopljen u trenucima vožnje.

Veliki, jasni instrumenti stavljaju podatke o vozilu točno ispred vozača u prostranoj kabini s kokpitom inspiriranim avijacijom, uz ergonomske prekidače i ručice što osigurava kontrolu. Širina vozila i novi stražnji ovjes pridonose unapređenom prostoru za ramena i bokove putnika te korisno oblikovan prtljažni prostor u kojeg se mogu staviti dvije torbe za golf.

 

Doživljaj Mustanga

Način na koji Mustang izgleda, vozi i zvuči je ključ za iskonski doživljaj. Ford Mustang pruža izvrsne mogućnosti snage i konfiguracija karoserije, rafinirane kako bi ispunile očekivanja europskih vozača vezanih za vozne dinamike.

Fordovom hvaljenom 5,0-litreni V8 motoru – koji daje više od 426 KS i 529 Nm okretnog momenta – pridružuje se i potpuno novi 2.3-litreni EcoBoost motor koji Mustangu donosi state-of-the-art tehnologiju; isporučujući turbo izvedbu uz uštedu goriva, a usto emisije CO2 koje zahtijevaju europski korisnici automobila.

“Ovaj EcoBoost motor isporučuje snagu tamo gdje ju vozač i očekuje, uz široku, ravniju krivulju okretnog momenta u trenucima kad trebate što jednostavnije proći zavojite dijelove ceste,” izjavio je Dave Pericak, Mustangov glavni inžinjer.

Mustangov 2,3-litreni EcoBoost motor koristi izravno ubrizgavanje, promjenjivi takt rada ventila i turbo punjenje kako bi se isporučila željena performansa. Jedinstveno kućište usisnog razvodnika i turbopunjača omogućuje motoru da pruža ono što Mustangovi vozači od automobila i očekuju, uz izlaznu snagu koja je projicirana na više od 309 KS i 407 Nm okretnog momenta. Automatski mjenjač ima mogućnost upravljanja pomoću ručica smještenih na kolu upravljača  za vozače koji žele birati između udobnosti i kontrole.

 

Mustang za istinske zaljubljenike u vožnji

Novi Ford Mustang ima potpuno novi prednji i stražnji sustav ovjesa. Na prednjoj strani, novi opseg podokvira pomaže ukrutiti prednju strukturu, uz smanjenje mase, pružajući snažan temelj za predvidljiviju kontrolu kola upravljača vozila što pogoduje rukovanju, upravljanju i vožnji.

Novi prednji MacPhersonov sustav ovjesa također omogućuje uporabu širokih, snažnih kočnica. I 2.3-litreni EcoBoost i V8 GT Mustang model će imati te kočničke pakete uz standardne 19-inčne kotače u Europi.

Na stražnjim kotačima nalazi se u potpunosti novi neovisni stražnji ovjes. Geometrija, opruge, amortizeri i izolatori su posebno modificirani i podešeni za ovako visoke performanse te su vrlo prilagođene za europske ceste i običaj vožnje automobila pri visokim brzinama. Novi aluminijski stražnji zglobovi pomoći će smanjiti neovješenu masu za stabilniju vožnju i rukovanje.

 

Pametna tehnologija

Ford Mustang GT (2015) interijerNovi Mustang ima značajan broj inovativnih tehnologija koje vozačima pružaju poboljšane informacije, kontrolu i povezivost  kada oni to žele.

Na zavojitim cestama ili neravnim neasfaltiranim putevima, vozač pomoću prekidača na upravljačkoj konzoli vrlo brzo može aktivirati pomagala kojima prilagođava otpor kola upravljača, odziv motora, kao i prijenos snage i podešenja elektroničke stabilnosti vozila, a sve koristeći dostupne moduse vožnje koji Mustanga čine savršenim u svako doba.

Napredna, od Forda razvijena kontrola stabilnosti je podešena kako bi se povećale vozne sposobnosti novog Mustanga uz značajke kao što su okretni moment koji usmjerava snagu motora na pojedinačne kotače s ciljem zadržavanja automobila na njegovoj putanji.

U trenutku kad je potrebno dodatno pojačati snagu. ručni prijenosi Mustanga GT uključuju standardnu elektroničku pomoć pri početku akceleracije te je njome ona nesmetana i uvijek usklađena.

Napredne značajke za pomoć vozaču uključuju standardni Ford SYNC s glasovnom kontrolom i zaslonom osjetljivim na dodir, koji dopušta vozaču da kontrolira svoju zabavu. Također, za europske vozače Mustanga bit će dostupan navigacijski sustav koji koristi 8-inčni središnji zaslon u boji u suradnji s vrhunskim zvučnim sustavom koji se sastoji od 12 zvučnika..

 

50 godina Mustanga

17. travnja 2014., obilježava se 50. obljetnica uvođenja izvornog Forda Mustanga. Mustang će i dalje biti proizvođen u Americi u tvornici Flat Rock.

“Od prvog trenutka, znali smo da, ukoliko želimo napraviti novi Mustang, moramo to učiniti na najbolji mogući način,” izjavio je Pericak. “Izradili smo potpuno novi Mustang koji je brz, odličnog izgleda, profinjen i učinkovit, bez gubitka identiteta i prepoznatljivosti koje ljudi već desetljećima vezuju uz Ford Mustang.”

 

izvor: auto-info.hr

čitam...