Podizanje sigurnosti i prometne kulture

Novi i stroži Zakon stigao je prije pola godine, evo koliko su Podravci i Prigorci izgubili vozačkih dozvola zbog neodgovorne vožnje

Privremeno je bez vozačke u tom razdoblju ostalo daleko više vozača, čak njih 427, zbog određenih prometnih prekršaja sukladno članku 285. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

09:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama stupio je na snagu 1. kolovoza prošle godine, a njime se željela podići razina sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim cestama.

Pojednostavljeno gledano, može se reći da je stroži nego prošli, a posebno su povećane kazne za tzv. “četiri ubojice u prometu”, odnosno alkohol, brzinu, korištenje mobitela i nekorištenje pojasa. Lakše je i prikupljanje negativnih bodova, a samim time i gubljenje vozačke dozvole.

Kao što su nas izvijestili iz Policijske uprave koprivničko-križevačke, od 1. kolovoza 2019. godine do 31. siječnja 2020. godine 20 vozača trajno je ostalo bez vozačke dozvole.

– Izvješćujemo Vas da je Policijska uprava koprivničko-križevačka od 1. kolovoza 2019.g. do 31. siječnja 2020.g., sukladno odredbama članka 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, donijela 20 rješenja o ukidanju vozačkih dozvola zbog prikupljenih prekršajnih bodova. Vozačke dozvole ukidane su zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova za različite prekršaje, a najčešći prekršaji su vožnja pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, upravljanje vozilom za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom odgovarajuće kategorije i slično – obavijestila nas je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke, Dijana Žagar.

Privremeno je bez vozačke u tom razdoblju ostalo daleko više vozača, čak njih 427, zbog određenih prometnih prekršaja sukladno članku 285. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta, može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od 2 godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole. Napominjemo da se vozači kojima je ukinuta vozačka dozvola, smatraju osobama koje nikad nisu položile vozački ispit odnosno kao da nemaju pravo na upravljanje motornim vozilom – podsjećaju iz PU koprivničko-križevačke.

Najčešći prekršaji u prometu za koje se određuju negativni prekršajni bodovi su:

– vožnja pod utjecajem alkohola po koncentracijama od 0.51 do 1.00 g/kg – 3 negativna prekršajna boda; 1.01-1.50 – 4 negativna prekršajna boda; više od 1.50 g/kg i odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti – 6 negativnih prekršajnih bodova,
– prekoračenje brzina u naselju 21 – 30 km/h više od dozvoljenog – 2 negativna prekršajna boda, 31 – 50 km/h više od dozvoljenog – 3 negativna prekršajna boda i preko 50 km/h više od dozvoljenog – 6 negativnih prekršajnih bodova prekoračenje brzina van naselja preko 50 km/h više od dozvoljenog – 3 negativna prekršajna boda,
– upravljanje vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije, za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, je izrečena mjera privremenog opreza oduzimanja vozačke dozvole ili dok traje isključenje vozača iz prometa – 6 negativnih prekršajnih bodova,
– upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje – 6 negativnih prekršajnih bodova,
– oduzimanje prednosti prolaska – 3 negativna prekršajna boda.

čitam...
Loading...