INTERVJU

Novi koprivnički pop-punk bend Jegerkola izbacio i odmah rasprodao debitanski album, pa nam u šali otkrili: „Mislim da Porina nebumo dobili…“

U velikom razgovoru s dečkima saznali smo zašto više ne piju jeger, kako im je korona i činjenica da za gitarom imaju osvajača Porina pomogla u osnivanju benda, leži li budućnost lokalne glazbe u njihovim rukama, ali i dobili odgovor na pitanje koje znanstvenike muči već desetljećima: je li istina da pankeri ne peru kosu?

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koprivnička punk scena od prošlog je ljeta bogatija za novi bend, jednu – Jegerkolu. Ekipu koja sebe opisuje kao dozu zaje*ancije, a koja istovremeno u dva dana uspije rasprodati sve CD-e novog albuma pod nazivom „Kriza mladih godina“ u vremenu kada se CD-i koriste još samo na ispitima državne mature. Jegerkola su Dorian Piskor – Dodo (bass/vokal), Filip Kušnjer – Kuki (gitara/back vokal), Ivan Kovačić – Kova (gitara/back vokal) i Dejan Lukačić – Dejo (bubnjevi). A od bubnjeva je, kako nam kažu, sve i počelo. U želji da bolje upoznamo dečke kojima je cilj danas-sutra postati uzor srednjoškolskim klincima, popričali smo s Dodom i s Dejom, koji su nam skuhali kavu…

Ljeto i lockdown kao dobitna kombinacija

Ideja o osnivanju benda rodila se u sedmom mjesecu u Pixelu. Bilo je, dakle, ljeto, a zbog korona-restrikcija, vele, nisu imali kaj za raditi. „Reko, ništ’, idemo probati svirati?“, predložio je Dejo. I tako se ideja zakotrljala.

– Kak’ smo slušali Green Day, The Sound i Blink-182, Dejo je samo rekel da bu si kupil bubnjeve. I kad si ih je kupil, znali smo da moramo krenuti. Kuki (gitarist, op.a.) je predložil da odemo u Novigrad gdi ima prostor za probe i tak’ je sve nastalo – prepričavaju nam dečki svoje početke.

Foto: Ivan Balija
Dejo // Foto: Ivan Balija

Je li vrijeme korone bilo najgore vrijeme za osnivanje benda?

– To kaj nije bilo svirki zapravo nam je pomoglo da više vremena ulažemo u kvalitetu naše glazbe. Pomoglo je kaj smo imali toliko slobodnog vremena, ali je*eni bed je kaj nema svirki – kaže Dodo.

– Fakat nismo imali priliku svirati. Imalo smo taj jedan koncert u FUNK-u u 10. mjesecu, ali kaj se slobodnog vremena tiče, tog smo imali na bacanje. Doslovno, dvaput na tjedan našli smo se i svirali, ako ne i više. Dosadno nam je bilo i kaj da idemo delat’? Idemo svirat’ – objašnjava Dejo.

I eto, nepunih godinu dana kasnije, izbacili su i rasprodali prvi album.

Kriza mladih godina: Boris Novković, Kinoklub, nešto treće?

Kako su cijelog ljeta pili jegerkole, oko imena nisu morali vijećati. Posprdno se svrstavaju u žanr kojeg oni opisuju kao gay punk. O čemu se radi?

– Namjerno težimo generičnoj pop-punk tematici. Znači teme poput ostavila me cura, ne volim školu, ljutim se na starce… Nismo odmah startali sa svojim pjesmama, nego smo prvo svirali covere. Ali smo već za tu prvu svirku pripremili dvije svoje pjesme. A onda je cilj bil da već na idućoj budu isključivo autorske pjesme, uz možda jedan ili dva covera. Za album nam je trebalo oko šest mjeseci – priča Dodo.

Foto: Ivan Balija
Dodo // Foto: Ivan Balija

Na njemu, bome, ima svega. Od zvukova koji podsjećaju na Kinoklub, do obrade pjesme „Tamara“ Borisa Novkovića.

– Redoslijed zapravo nije kak’ su pjesme bile zamišljene. Ideja je bila da počnemo s pjesmom „Korektna“. Znači, u vezi si s curom, sve ti je super i nakon toga bi išla pjesma „Tugy Plaky“ jer te cura ostavi i loše si volje. Sljedeća bi bila „Tutti Frutti“, egzistencijalna kriza, ona te ostavila, ljut si na sve i izbacuješ to iz sebe. Kasnije se pomiriš s tim da je sve otišlo vrit. I zadnja pjesma, „Stara Germa“, priča o tome kak’ si se pomiril s tim kaj te cura ostavila i sad te hoće nazad, ali ti nećeš nju jer je stara i debela. I, ništa. Imala si svoju priliku, ćao, doviđenja – nadovezuju se dečki, koji su na kraju ipak morali promijeniti strukturu albuma.

Jeger ili kola i pankeri ili pranje kose

Jegerkola je sama po sebi dobra, ali da morate birati između jegera i kole…?

– Jagstolz! Nemamo para za jeger, haha – složio se dvojac.

Vrijeme je da razbijemo i jedan mit. Je li istina da pankeri ne peru kosu?

– Kole, Kuki i ja imamo periode od po četiri dana da ju ne peremo. Jednostavno, nekad ti se fakat ne da oprat’, baš te briga – nastavlja u neozbiljnom tonu Dejo.

Foto: Ivan Balija
Kova // Foto: Ivan Balija

– Mislim da je jako subjektivno, ali definitivno više naginje na istinu. Na temelju mog osobnog iskustva, pankeri baš i ne peru kosu. A i znaš kaj, irokeza ti bolje stoji ako ti je kosa jako masna. Al’ ono, mislim, subjektivno je to, ali da, Kova je možda čak najviše panker slikom i prilikom. Stvarno se znaju zapustiti Kova i Kuki, haha – ništa ozbiljniji nije ni Dodo.

‘Želimo potaknuti klince u srednjoj da izbace sve iz sebe’

Dečki se, jasno, vole šaliti, ali cilj im je i potaknuti druge. Potvrdio je to i menadžer benda Ivan Pišpek, koji kaže da je ekipa posebna.

– Po meni su posebni zato kaj rade. U današnje vrijeme nema dovoljno mladih koji se prime i rade ono kaj oni rade. Kreativni su i proizvode. Primjeri su toga da se uz puno volje i minimalne financije moreš povezati s ljudima i ostaviti nekaj iza sebe. Danas alternative ima na kapaljku.

– Hoću da potaknemo ljude, pogotovo klince u srednjoj školi. Bilo tko more početi svirati, jer kroz punk u toj dobi moreš sve izbaciti iz sebe. Ako te pere neka anksioznost, izbaci kroz muziku to sve iz sebe. Ako moremo mi, zakaj ne bi i netko drugi – jasan je Dejo.

Kad se sve zbroji…zaje*ancija ili ozbiljnost?

Njihov kolega, gitarist Filip Kušnjer, koji je zadužen za teorijski dio glazbe, osvojio je kao član benda Ogenj nagradu Porin. Hoće li Jegerkola težiti nagradama ili prvenstveno druženju i zafrkanciji?

Foto: Ivan Balija
Kuki // Foto: Ivan Balija

– Jegerkola je u osnutku bila zaje*ancija i hteli bi da tak’ i ostane. Ak’ već pričamo o tome, više bumo pucali na neke lokalne, alternativne nagrade, poput Rock&OFF novinarske nagrade. Ja mislim da Porina nebumo dobili. Muzika je ironična i tekstovi su zapravo prilično smiješni, ali opet, s glazbene strane, mislim da nije loša – kaže Dodo.

– To je više-manje nama gušt. Sve to radimo iz gušta – dodaje Dejo.

– Kak nam je već rekel jedan frend, ovo kaj radimo je ozbiljna zaje*ancija – zaključio je Dodo.

Album možete poslušati na youtube kanalu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija