46. izdanje

Novi Podravski zbornik bit će predstavljen u okviru Dana grada

Predstavljanje 46. izdanja Podravskog zbornika predviđa se za 12. studenoga u Galeriji Mijo Kovačić.

11:53h
0
podravskizbornik md
Foto: Marko Dedić

U okviru proslave Dana grada Koprivnice priprema se novo izdanje Podravskog zbornika, 46. po redu.

Publikacija je to od ukupno 300 stranica, s vrlo različitim temama, a u godini obilježavanja stotog rođendana Ivana Večenaja, osobito vesele radovi, kao i naslovnica publikacije, posvećeni ovom poznatom umjetniku.

Ove je godine u Podravski zbornik ušlo 12 članaka i 12 priloga, a nekoliko ih je prolongirano za sljedeći broj.

Brojni dosadašnji, ali i nekolicina novih suradnika pripremili su tekstove iz različitih područja. I dalje prevladavaju povijesne teme, ali tu su i radovi iz područja arheologije, likovne i glazbene umjetnosti, etnologije i etnografije, gospodarstva i ekonomije, ekologije, prirodoslovlja, knjižničarstva, razvoja civilnog društva, zaštite kulturne baštine, književnosti i to u rasponu od najstarijih povijesnih razdoblja do suvremenosti.

Sve češće autori svoje radove posvećuju obilježavanju važnih obljetnica, a nekoliko ih je posvećeno i povijesnim osobama koje su svojim djelovanjem obilježile određeno razdoblje i dale znatan doprinos razvoju lokalne zajednice.

Važno je napomenuti kako je osnovna poveznica interdisciplinarnom pristupu u Zborniku regionalno područje koje pokriva, a odnosi se na Podravinu od Ludbrega do Pitomače. Kako bi svoje mjesto u ovom godišnjaku Muzeja grada Koprivnice koji redovito izlazi još od 1975. godine pronašli autori različitih afiniteta i mogućnosti, Zbornik je podijeljen na tri cjeline.

Prvu čine članci, opsežniji stručni radovi do 25 kartica teksta popraćenog slikovnim prilozima, druga je namijenjena prilozima – kraćim popularnim radovima koji mogu biti ilustrirani manjim brojem slikovnih priloga, a treću čine književni prilozi.

Stalne rubrike u Zborniku su još i Podravsko nakladništvo koja pruža detaljan bibliografski opis publikacija nastalih u Podravini i o Podravini (monografije, katalozi izložbi, serijske publikacije) te Podravske kronike koje bilježe zanimljivosti i važna društvena zbivanja tijekom godine dana u Koprivnici i susjednim općinama.

Književne priloge po prvi puta uredila je L. Novosel, prenosi se i nekoliko crtica M. Šarac i L. Lauš Leščan, kao i pjesme mlade Koprivničanke D. Težak, nagrađene na Goranovom proljeću 2019. godine.

Predstavljanje 46. izdanja Podravskog zbornika predviđa se za 12. studenoga u Galeriji Mijo Kovačić.

Foto: Muzej grada Koprivnice