6.8 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Financijsko razdoblje 2021.-2027.

Novi strateški dokument prekogranične suradnje s Mađarskom krenuo u pripremu
N

Spomenimo kako je na posljednjem natječaju iz Programa prekogranične suradnje mađarska-hrvatska odobreno 10 projekata čiji su partneri iz koprivničko-križevačke županije.

Ne propustite

U organizaciji Koprivničko-križevačke županije i Pannon europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTC) u srijedu, 19. veljače u prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci održana je pripremna radionica za izradu novog strateškog dokumenta Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. Radionici koja je okupila predstavnike institucija i jedinica lokalne samouprave, predstavnike udruga kao i poduzetnike, ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su zamjenik župana i potpredsjednika Pannon EGTC-a Darko Sobota i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

Zamjenik Sobota uvodno je kazao kako je jedan od ciljeva grupacije Pannon EGTC-a, koja okuplja 66 članova iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije, uspostava jače suradnje, čvršćih veza i kontakata u pograničnom području, ali i zastupanje zajedničkih interesa brojnih dionika koji su njegovi članovi. U novom će programskom razdoblju, dodao je Sobota, poseban naglasak Europske unije biti na razvoju prekograničnih regija i financiranju zajedničkih prekograničnih razvojnih projekata pri čemu je neophodno izraditi zajednički strateški razvojni dokument koji će predstavljati temelj za buduće natječaje.

Darko Sobota // Foto: kckzz

– Teritorijalna suradnja je iznimno važna sastavnica kohezijske politike europske unije. To je prepoznala i Koprivničko-križevačka županija te se u veljači 2018. godine i formalno pridružila Pannon europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju. Upravo u cilju zastupanja zajedničkih i sličnih interesa na razini Europske unije, jedan od prvih koraka je izrada zajedničkog programskog dokumenta za novi financijski period za razdoblje 2021.-2027. godine. Stoga je iznimno važno da su danas ovdje predstavnici raznih područja koji će imati priliku iznijeti svoje interese i stavove, kako bi sve ono što je od najvećeg značaja za našu županiju, ušlo u strateški dokument i na taj način dobilo priliku za financiranje u narednom periodu – kazao je zamjenik Sobota.

Mario Rajn // Foto: kckzz

Zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu na radionicu poželjevši da budući programski dokument bude čvrst temelj suradnje između dviju država.

U ime Grada Križevaca koji je uz PORA Regionalnu razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije suorganizator radionice, prisutnim sudionicima se obratio križevački gradonačelnik Mario Rajn.

– Naša su iskustva u prekograničnoj suradnji vrlo pozitivna i do sada je realizirano velik broj projekata te sam uvjeren da će i kreiranje novog razvojnog dokumenta u kojem će prisutni stručnjaci pretočiti svoja iskustva, znanje i kompetencije biti svima nama na korist. Drago mi je što je radionica okupila ključne aktere iz područja poljoprivrede, gospodarstva, turizma i energetike čime dajemo do znanja da u novom razvojnom razdoblju kroz buduće projekte želimo pokriti sve segmente djelovanja – kazao je Rajn.

Foto: kckzz

Nakon uvodnih govora u radnom dijelu moderatori Zoltán Pámer i Marijana Sumpor predstavili su sažetak socio-ekonomske analize mađarsko-hrvatske pogranične regije, rezultate programa Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. te ciljeve politike i prihvatljive mjere za programsko razdoblje 2021.-2027. Na kraju radionice sudionici su razmjenom dosadašnjih iskustava definirali zajednički smjera i područja rada za predmetno razdoblje.

Spomenimo kako je na posljednjem natječaju iz Programa prekogranične suradnje mađarska-hrvatska odobreno 10 projekata čiji su partneri iz koprivničko-križevačke županije. Od toga su četiri projekta u kojima sudjeluje pet institucija čiji je osnivač Koprivničko-križevačka županija, a njihova ukupna vrijednost je 1,7 milijuna eura.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

molve

Stomatologinja Slavica Zlatka odlazi u mirovinu, posjetili je načelnik Ivančan i ravnateljica Mirjana Hanžeković

Stomatologinja Slavica Zlatka koja dugi niz godina radi u ordinaciji dentalne medicine u Molvama ove godine odlazi u mirovinu. Stoga...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti