Novi život dravskih čonova

10:06h
0
Dravski čonovi

Dravski čonoviDana 23.07.2012. Muzej grada Koprivnice prihvatio je donaciju Drava dokumentacijskog centra od 2 velika drvena čamca za budući Muzej Drave.

Veliki drveni čamci tzv. dravski čonovi izgrađeni su od nesmolene jelovine prije prije točno 7 godina, u ljeto 2006. marljivim radom samih članova DDC-a u legendarnom čonogradilištu u Ledinskoj 13, uz potporu Ministarstva turizma kao dobro kulturne baštine u razvoju budućih turističkih proizvoda. To je značilo da je DDC-ov projekt Dravski čon prepoznat kao revitalizacija tredicijske plovidbe Podravaca kojima je Drava značila život. Normalni prijevoz ljudi, drvene građe, sijena, žita i ostalog uroda, pa čak i stoke, obavljao se takvim velikim čonovima.

Kao udruga Drava dokumentacijski centar, otpočetka smo imali viziju organizirane plovidbe Dravom kroz različite monitoring projekte, kroz ekološko-edukacijske plovidbe sa mladima (škole, udruge, klubovi, foto-sekcije…) i kroz turističke team-building programe. Tijekom zanjih 7 godina djelovanja naše udruge, dravskim čonovima je plovilo preko 750 uglavnom mladih ljudi, čime su čonovi u potpunosti opravdali svoje postojanje, promovirajući ljepotu Drave koprivničke Podravine kao prirodni fenomen Hrvatske koji se mora i može doživjeti osobno. Tako velikim i sigurnim čamcima već se dugo nije plovilo Dravom i Murom.

Danas čonovi nisu više u plovnom stanju. Zasluženu mirovini nastavit će kao eksponati Muzeja Koprivnice, možda i kao jedni od prvih budećeg Muzeja Drave. Ravnatelj Muzeja Marijan Špoljar i tajnik DDC-a Zlatko Moškon, uz pomoć radnika javnih radova, osobno su učestvovali u prijevozu čonova iz Koprivnice do privremenog skladišta koje je ljubazno osigurala Općina Gola. Tu će čonovi mirovati do restauracije i izlaganja u budućem, a nadamo se skorom i potrebitom, Muzeju Drave.