Novigradske muke po švicarcu

21:13h
0
111009-novigrad-dvorana

Iako je bila na dnevnom redu 15. sjednice Županijske skupštine, točku o prihvaćanju novih uvjeta otplate kredita Općine Novigrad Podravski župan Darko Koren je povukao, ponukan situacijom u Skupštini i bojazni od politikanstva.

Na njegovo povlačenje toga s dnevnog reda prozvanim se našao Odbor za prosvjetu, kulturu, znanost i sport županijske skupštine, pa je reagirao njegov član, SDP-ov Milivoj Androlić.

– Mogu izraziti željenje što je točka povučena. Mi smo na klubu donijeli odluku da podržimo taj prijedlog. Zato smatram da nema potrebe za povlačenjem, a što se tiče Odbora, jednoglasno smo donijeli zaključak da tražimo samo dodatno obrazloženje. Znači, nije se radilo o nikakvim političkim začkoljicama i nečem drugom, rekao je Androlić.

Radi se o kreditu u švicarskim francima koji je Općina podigla početkom 2007. godine za dovršetak izgradnje sportske dvorane uz osnovnu školu ‘Prof. Blaž Mađer’, a sada bi ga željela reprogramirati. Kredit bi se stavio u mirovanje na godinu dana dok bi se za to vrijeme otplatila kamata u iznosu od oko 305 tisuća kuna, a glavnica od nešto više od milijun švicaraca ostala bi ista. Nakon povlačenja takvog prijedloga s dnevnog reda skupštine, župan Darko Koren je objasnio:

– U dogovoru s predstavnicima banke pokušat ćemo naći neko drugo rješenje, makar možda to i nije najispravniji put, kazao je Koren.

Školska sportska dvorana u Novigradu Podravskom otvorena je u listopadu 2009. godine, vrijednost je 12,1 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja sufinanciralo je njezinu izgradnju u iznosu od 38%, Županija je sudjelovala s milijun kuna, a ostalo je namireno iz proračuna Općine.

Objekat je veličine 1800 kvadrata s 380 sjedećih mjesta, a kamen temeljac je bio postavljen još 2005. godine. 

Izvor: Radio Koprivnica