NOVA KNJIGA

Novinar Jovo Rojčević objedinio je priče s carinske brklje, iz sudnice i svakodnevnice u knjigu Novele

Knjigu je ilustrirao koprivnički slikar Josip Gregurić, a izdavačka kuća Merdijani su je dali na prodaju Šarenom dućanu.

11:38h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koprivnički novinar i publicist Jovo Rojčević u suradnji s izdavačkom kućom Merdijani objavio je svoju knjigu Novele, Priče s carinske brklje, iz sudnice i svakodnevnice.

Iako je knjiga iz tiska izašla još pred koji mjesec, pandemija koronavirusa spriječila je autora u njenom promoviranju pa je kraće predstavljanje djela Novele odrađeno paralelno s još dvije knjige Merdijana u Gradskoj knjižnici i čitaonici Fran Galović gotovo bez „publike“,. Jovo Rojčević novinarstvom se bavio više od pedeset godina, a knjiga je nastala kao rezultat bezbrojnih odslušanih životnih priča koje je autor odslušao za svog radnog vijeka.

Kao što u proslovu knjige navodi Dragutin Feletar, Rojčević se bez sumnje upisao u knjigu najplodnijih i najrevnijih kroničara Koprivnice i Podravine. Pišući svakodnevno svoj “”kontigent” novinarskih kartica, uvijek je iza šture vijesti vidio sudionika, čovjeka. Pisao je praktički iz svih područja života i djelatnosti, pa tako i tzv. “crnu kroniku” odnosno izvješća iz sudnica, carinarnica, s policije i samih događanja, navodi Feletar.

– Njegove su priče ispričane životno realistički, s likovima od krvi i mesa, koji su konačno i vrlo stvarno bliski, gotovo iz susjedstva. S druge strane novele su pisane i vrlo emotivno, likovi se zavlače pod kožu, tako da čitalac suosjeća s njima, a neke priče će zacijelo izazvati i poneki suzu (priča o Steli). Iz malih sudskih rasprava, Rojčević  je uspio svojim spisateljskim umijećem stvoriti veliku životnu priču, koja čitatelja ne samo zainteresira već ga emotivno angažira i obogaćuje. Što je osobito važno, Rojčevićev stav i ocjena pojedinih ljudi i događanja uvijek ističu pozitivne ljudske osobine te daju nadu da će se život popraviti – piše Feletar koji Novele doživljava ugodnim iznenađenjem na podravskom književnom nebu.

Knjigu je ilustrirao koprivnički slikar Josip Gregurić, a izdavačka kuća Merdijani su je dali na prodaju Šarenom dućanu.

Knjiga koprivničkog autora 34-ta je knjiga biblioteke „Hrvatski pisci i umjetnici“.

jovo_rojcevic
Jovo Rojčević // Foto: Mario Kos