virovska prkačijada

Novitet: U Podravini internacionalna turističko-gastronomska atrakcija

10:40h
0
Nastup virovskih žena na Interslastu // Foto: Damir Kovačić
Nastup virovskih žena na Interslastu // Foto: Damir Kovačić

Prkačijada je manifestacija kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te očuvanje od zaborava starinskih recepata, rekao je Mirko Perok, načelnik općine Virje.

Virovska prkačijada novi je internacionalni turističko-gastronomski događaj u Podravini koji će se održati u Virju 13. i 14. svibnja. Ovo je ujedno i prva manifestacija nedavno osnovane Turističke zajednice Središnje Podravine koja obuhvaća područje Legrada, Drnja, Hlebina, Molvi, Gole, Virja i Novigrada Podravskog, a sjedište i turistički ured smješten je u Virju.

– Prkačijada je manifestacija kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te očuvanje od zaborava starinskih recepata – rekao je Mirko Perok, načelnik općine Virje.

Objasnio je kako se Virje, ali i područje cijele središnje Podravine može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja prkača za razne prigode.

– Prkači, prkačeci, drobni prkači, prkanci, prvkeci, sitni su kolači od tijesta koje se radi od brašna, masti, šećera, jaja i začina poput papra, cimeta, klinčeca i ruma – objasnila je Nada Matijaško, voditeljica Podravkinog Muzeja prehrane.

Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić
Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić

Dodala je kako naziv ovih kolačića najvjerojatnije dolazi od toga što se radi od prhkog odnosno prkog tijesta. O njima se u literaturi može pronaći vrlo malo. Smatra se da su nastali u 19. stoljeću, a bili su kombinacija gradskih suhih čajnih kolačića te licitarskih kolača. S obzirom na to da prkači nisu skupi kolači, pretpostavlja se da su bili odraz skromnijih mogućnosti, a svojim različitim oblicima, završnim premazima, različitim okusima i mirisima obogaćivali su blagdanski i svečani podravski stol.

Osim edukativnih sadržaja Prkačijada će imati i natjecateljski karakter. Osim natjecanja seniora, u sklopu programa održat će se Mala Prkačijada na kojoj će učenici koprivničko-križevačkih osnovnih škola pokazati svoje znanje u pečenju prkača.

Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić
Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić

– Važna je uloga mladih u očuvanju tradicijskog blagovanja, ali još je važnija sinergija svih nas odraslih koji motiviramo, usmjeravamo i učimo djecu i mladež pozitivnim vrijednostima našeg zajedništva, kulture stola i čuvanja, njegovanja i oživljavanja tradicijske baštine – rekla je Marica Cik Adaković, ravnateljica Osnovne škole Vitkor Franjo Šignjar.

Virovska prkačijada internacionalni je slastičarski događaj na kojem će sudjelovati gosti slastičari iz Italije, Češke i Slovenije.

– Našim posjetiteljima želimo pružiti što kvalitetnije sadržaje pa će osim stručnih radionica vezanih za spravljanje podravskih prkača, moći vidjeti kako se tradicionalni prkači spravljaju i u drugim zemljama. Uz inozemne goste pozvali smo i članove Saveza slastičara Hrvatske – kazao je Dražen Đurišević, predsjednik Stručno – organizacijskog povjerenstva.

Organizator je općina Virje, a suorganizatori su Osnovna škola Franjo Viktor Šignjar i Društvo žena Virje.

– Ovakva gastro-slastičarska zbivanja uvijek su zanimljiva ne samo za ljubitelje kolača već i za turiste. Posebno sam ponosan što krećemo s Podravinom i s Virjem, a u konačnici bit će to vjetar u leđa višegodišnjim nastojanjima Virja da ožive tradiciju, kulturu i turizam – zaključio je Đurišević.

Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić
Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić