Oš đurđevac

Novo ime đurđevačke škole izazvalo buru nesporazuma, Fucak (SDP): Čija je to točno inicijativa?, Lacković: Kome smeta da se škola zove po osnivaču?

U energetsku obnovu škole uloženo je 10 milijuna kuna.

18:27h
0
Foto: Grad Đurđevac

Jedna od prvih točaka posljednjeg Gradskog vijeća održanog danas bila je izbor potpredsjednika odnosno potpredsjednice Gradskig vijeća. Bez ikakvih prigovora za potpredsjednicu je izabrana Kristina Benko Markovica kojoj su svi odmah toplo čestitali.

Đurđevački gradski vijećnici donijeli su danas odluku o promjeni naziva Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac. Novo ime škole bit će Osnovna škola Đurđevac. Gradonačelnik Janči još je prošlog tjedna za ePodravinu kazao kako uz novo naličje škole odlično pristaje i novo ime.

U energetsku obnovu škole uloženo je 10 milijuna kuna.

– Zanima me čija je to točno incijativa. Školskog odbora, ravnatelja ili samog Grada kao osnivača? – upitao je Marko Fucak iz oporbenog SDP-a.

Marko Fucak

Odgovorio mu je Željko Lacković kazavši kako toga nema ni u medijima. Uz medijsku tezu postavljenu da je razlog promjene imena to pjesnik rodom iz Kalinovca ili ljevičarske sklonosti Grgura Karlovčana.

– To je teza koja je postavljena u lokalnom listu, vi ste nasjeli na priču. Jasno je rečeno da je školski odbor odluku o promjeni imena donio jednoglasno i da je riječ o situaciji gdje Grad kao osnivač želi i ima svoja prava da se škola koja je vrijedna i koja prezentira svoj grad zove po svom osnivaču. To nije izuzetak, takvu praksu imaju i druge škole. Kome smeta da se škola zove po osnivaču? – uzvratio je protupitanjem Lacković i dodao kako će odluku o promjeni donijeti Gradsko vijeće.

SDP-ov Fucak priupitao je gradonačelnika Jančija zašto nije pokrenuo inicijativu promjene imena dok je bio ravnatelj Osnovne škole, zašto je sada promijenio mišljenje.

– Nisam promijenio mišljenje – kratak i jasan bio je Janči.

Za riječ se javio i HDZ-ov Rajko Gašparić.

Rajko Gašparić // Foto: Jurica Karan

– Tema iziskuje raspravu i dobro je da svi kažemo što mislimo. Moje mišljenje je da bi građani grada trebali reći malo više nego mi. Ipak, vlast je u našim rukama, mi ćemo tu odluku donijeti danas. Stava smo da ne treba preko koljena mijenjati ova imena. Ja sam protiv mijenjanja imena, a prijedlog je da razmislimo o kolegama braniteljima kojih više nema i koji su zaslužni za našu slobodnu Hrvatsku. Mislim da bi trebalo do kraja razlučiti zašto mijenjamo. Prihvaćam argumente, ali nisu mi dovoljni da se mogu suglasiti s ovom odlukom. Želio bih da, ako je moguće, odgodimo glasanje i čujemo glas građana – komentar je Gašparića.

Ime Grgura Karlovčana đurđevačka osnovna škola nosi od 1965. godine.

– Nije bitno kako se škola zove, bitno je da je renesansa u Đurđevcu, koja se tiče ulaganja u naše ustanove, najveća pravo u školskim i predškolskim ustanovama i opravdano je da škola u nazivu ima jasno iskazan naziv osnivača – uzvratio je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

– Mislim da se nismo razumjeli. Ne tražim razlog. Trazim smjer i budućnost. Meni je bitno da grad ima strategiju, da znamo zašto mijenjamo. Prigovaram tome da nismo dovoljno strateški razlučili kako ćemo dalje – riječi su Rajka Gašparića (HDZ).

Prijedlog je prošao s devet glasova za i tri protiv.

Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac

čitam...
Loading...