Novogodišnji bicikl i vjetro generator na gradskom trgu

12:58h
0
Bicikl je novost na koprivničkom trgu // foto: Ivan Brkić

U svom naumu ostvarenja energetski neovisnog grada i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, Grad Koprivnica želi i na primjeru božićno-novogodišnje rasvjete pokazati kako se sva energija može proizvoditi, a da se ona ne mora nužno uzimati iz mreže i naravno plaćati njezina potrošnja.

Tako je u srijedu navečer gradonačelnik Zvonimir Mršić ispred Gradske vijećnice pustio u rad proizvodnju električne energije sa biciklom u fiksnoj izvedbi. Na njega je priključen generator za proizvodnju struje, a pored toga instalirana i jedna mala vjetrenjača sa identičnim generatorom kao i onim sa bicikla. 

– Nadamo se da će ovaj način proizvodnje električne energije za građane biti i atraktivan i zabavan. Posjetitelji će moći osobno sjesti na bicikl te će okretanjem pedala, umjesto da se voze, pokretat generator i proizvoditi električnu energiju i tako se malo zagrijat i rekreirat, a možda i potrošit koju kaloriju od onih koje ćemo u blagdanskom raspoloženju unijeti – rečeno je tom prilikom.

Ovako proizvedena energija, korištenjem ljudskog rada, koristit će se jednim dijelom za punjenje akumulatora i stalno napajanje ukrasne led rasvjete na novogodišnjem stupu, a drugim dijelom za direktno napajanje drugog tipa ukrasne rasvjete, koja će svijetliti samo kad se pogoni bicikl te u jačini i intenzitetu zavisno od brzine i snage kojom se pokreće bicikl, odnosno generator.

Na taj način, građani će odmah vidjeti rezultat svog uloženog rada te će dati svoj doprinos radu ove ukrasne rasvjete, a jednako tako, ovakvo rješenje proizvodnje energije, potaknut će natjecateljski karakter vožnje i proizvodnje energije. U slučaju da se pojavi vjetar kada je i neugodnije biti na otvorenom, postavljena vjetrenjača ili vjetro generator preuzima ulogu proizvođača električne energije.