predstavljen četvrti krug

Novom poreznom reformom rastu cijene cigaretama, alkoholu i slatkim pićima

Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanog šećera, kazao je Plenković i dodao kako se radi o mjeri za borbu protiv pretilosti koja je posebno proširena među mladima.

14:34h
0
Foto: Matija Gudlin

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić upravo su na konferenciji za medije predstavili četvrtu fazu svoje porezne reforme, piše Telegram.

– U četvrtom krugu, ukupno rasterećenje u idućoj godini iznosit će 3,75 milijardi kuna – rekao je Plenković na samom početku presice.

Najavio je kako stopa PDV-a za hranu ugostiteljima od 1. siječnja 2020. godine pada na 13 posto.

– Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi – kaže premijer.

IZMJENE OKO POREZA NA DOHODAK

U nastavku je rekao kako su u sklopu četvrte faze porezne reforme prošle i tzv. demografske mjere koje je gurao ministar financija Zdravko Marić. One, konkretno, uključuju potpuno oslobađanje zaposlenika mlađih od 25 godina od poreza na dohodak. Uz to, mladi od 26 do 30 godina plaćat će samo pola poreza na dohodak.

“Pridjev demografske te su mjere su dobile jer bi trebale usporiti iseljavanje mladih, a trebale bi i pomoći poslodavcima da zadrže radnike, čime bi se barem malo smanjila kriza izazvana nedostatkom radne snage u pojedinim sektorima. Oni koji ulaze na tržište rada i imaju slobodu kretanja dobit će u svojoj ranoj fazi aktivnog poslovnog života određenu vrstu položaja koji im omogućuje da ostvare veće prihode i ostanak u Hrvatskoj”, rekao je Plenković, dodavši da je riječ i o poreznoj i demografskoj mjeri.

POREZ NA SLATKA PIĆA

Osim toga, tvrtkama s do 7,5 milijuna kuna dobiti porez na dobit spušten je s 20 na 12 posto, objavio je premijer. Vlada će ispuniti i želju ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je jučer otkrio da se zalaže za povećanje poreza na slatka pića te da smatra kako bi trebalo podići cijene svega onoga što šteti zdravlju, pa tako i cigareta i alkohola.

– Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanog šećera – kazao je Plenković i dodao kako se radi o mjeri za borbu protiv pretilosti koja je posebno proširena među mladima.

Revidirat ćemo i trošarine na duhanske proizvode i alkoholna pića – dodao je premijer.

– Hrvatska može ići u četvrti val porezne reforme na temelju dosadašnjih postignuća i činjenice da imamo jasan smjer jačanja ekonomije i rasterećenja građana i poduzetnika. Očekujem sugestije, kritike kroz proces javne rasprave i savjetovanja. Neke od mjera mogu stupiti na snagu i prije 1. siječnja 2020. kroz podzakonske akte – zaključio je Plenković na kraju svog dijela presice.

MARIĆ ANALIZIRA MJERE

Nove mjere detaljno je analizirao ministar Marić, koji je na početku istaknuo da će konačni prijedlozi doći tek nakon javnog savjetovanja. „Mjeru za mlade do 30 godina starosti označio bih kao gospodarsku, socijalnu i demografsku”, kazao je Marić i apelirao na poslodavce da tu mjeru prepoznaju kao priliku da mladima povećaju neto plaće.

– Znate da su u ovakvom sličnom režimu umirovljenici. Ne gleda se datum rođenja, nego kalendarska godina u kojoj je netko rođen, odnosno navršava 25. ili 30. rođendan. Za sve zaposlenike do 25 godina stopostotno umanjenje, za one do 30 godina pedestpostotno – objasnio je Marić.

HOĆE LI UGOSTITELJI DIZATI PLAĆE?

Marić je rekao i kako ne želi stvarati nerealna očekivanja vezano uz to hoće li ugostitelji povećati plaće svojim radnicima, te da Vlada u ovoj reformi nije razmišljala o smanjenju PDV-a na svu hranu.

– Prošle smo godine spustili stopu PDV-a na svježe rashlađeno meso, povrće i drugo. U ovom trenutku odluka je takva da se fokusira na segment pripreme hrane u ugostiteljstvu – rekao je Marić.