Na snazi novi zakon

NOVOST Preko student servisa sada mogu raditi i izvanredni studenti, za minimalnu satnicu od 21,50 kuna, Dorotea Odorčić: Više neće iskorištavati studente

Izvođač ima pravo na 50 postotno uvećanje naknade za sate rada u dane državnoga blagdana, za rad noću, za prekovremeni rad i za rad nedjeljom. 

16:30h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Danas je stupio na snagu novi Zakon o obavljanju studentskih poslova. Donosimo neke od novosti koje se tiču redovitih, ali i izvanrednih studenata.

Ugovor mogu sklopiti redovni i izvanredni studenti te druge osobe sukladno odredbama članka 2. Zakona. Novost je i da se ugovor o obavljanju studentskog posla sklapa prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla.

U pravilu, ugovor se zaključuje za kalendarski mjesec, iznimno najduže na 45 dana, a najmanja neto cijena sata rada za 2018. godinu iznosi 21,50 kuna.

Doprinosi i naknade na neto cijenu rada se povećavaju s dosadašnjih 17,50% na 18%, a ugovor, između ostalog, mora sadržavati podatke o početku i očekivanom trajanju posla.

Obveza naručitelja posla je dostaviti ovjereni ugovor posredniku odmah po završetku posla dok je obveza naručitelja posla je platiti posredniku naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka posla.

Izvođač ima pravo na 50 postotno uvećanje naknade za sate rada u dane državnoga blagdana, za rad noću, za prekovremeni rad i za rad nedjeljom.

Uvodi se i poseban inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona i propisa koji će se donijeti na temelju njega, a koji se odnose na rad izvođača za naručitelje posla, provodit će ga inspektori i drugi ovlašteni službenici.

Dorotea Odorčić, 22-godišnja izvanredna studentica iz Koprivnice koja na Sveučilištu Sjever studira Poslovanje i menadžment u medijima rekla nam je da već juri u Student servis.

Dorotea Odorčić // Foto: privatna arhiva

– Vrlo sam zadovoljna. Mi koji studiramo izvanredno, jedva smo dočekali novi zakon. Radila bih i prije da sam mogla, a sad sam sretna da se mogu prijaviti na sve poslove za studente. Voljela bih raditi u Podravki, ali i neke promotivne poslove – rekla je nam Dorotea.

Komentirala je i zakon o novoj minimalne satnici rekavši da je zadovoljna te smatra da se tom odredbom neće studente iskorištavati.

Cijeli Zakon o obavljanju studentskih poslova pogledajte ovdje.