atrakcija

Novouređeni Stari grad, žive jaslice i nove stanovnice deve, samo su mali dio bogatog programa Adventa u Đurđevcu

18:00h
0
Žive jaslice uskoro će se moći vidjeti u Đurđevcu // Foto: Dreamstime.com

Priču koju udruga žena iz Suhe Katalene na godišnjoj razini uprizoruje odnosno žive jaslice u vrijeme adventa, sada ćemo premjestiti pred Stari grad, što će biti posebno atraktivno za posjetitelje – rekao nam je gradonačelnik.

Đurđevac već sa sutrašnjim danom lovi zalet s adventskim programom koji će, kroz razna događanja za sve generacije, trajati do sedmog siječnja iduće godine.

Kako najavljuju iz Turističke zajednice grada, Đurđevčane i ovaj put u vrijeme Adventa očekuje bogat i sadržajan program koji će razonoditi sva osjetila.

– Blagdansko uređenje grada, žive jaslice, štalica s domaćim životinjama, adventski sajam, kreativne radionice, izložbe, veliki blagdanski koncert, doček Djeda Božićnjaka, kazališne predstave, gastronomska ponuda te doček Nove godine, samo su dio adventskog programa koji su osmislile i pripremile
brojne ustanove i udruge – najavljuju u Gradu i Turističkoj zajednici.

Prvi tjedan događanja đurđevačkog Adventa popunit će gradska knjižnica predstavljanjem udruge Mali princ i Blagdanskom kreativnom radionicom županijske Udruge slijepih, te predstava vrtića Maslačak u Domu kulture “U šumi sv. Nikole”.

Kroz prosinac će se moći uživati i u večerima dokumentarnog filma, a 9. prosinca u 18 sati u gradskom Muzeju službeno će se otvoriti izložba božićnih jaslica i etnografska izložba Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića, uz glazbenu pratnju vokalne skupine Rusalke iz Kutine. Istog dana od 15 do 20 sati odvijat će se i prodaja božićnih ukrasa.

Ono što svi Đurđevčani, ali i ostali Podravci, željno iščekuju žive su jaslice pred utvrdom Stari grad. Scensko uprizorenje sveta tri kralja na poklon Isusu te štalica s domaćim životinjama i adventski sajam, a sve uz glazbenu pratnju raznih zborova, građani i ostali gosti moći će pohoditi 9., 11., 16., 17., 18., 19. i 26. prosinca te 6. siječanja od 19 sati, ali 10. prosinca u 18 sati.

– Priču koju udruga žena iz Suhe Katalene na godišnjoj razini uprizoruje odnosno žive jaslice u vrijeme adventa, sada ćemo premjestiti pred Stari grad, što će biti posebno atraktivno za posjetitelje. Trenutno se ondje dovršavaju i drvene palisade i bedemi te će sveobuhvatan sklop činiti božićnu bajku – rekao nam je gradonačelnik Željko Lacković, te nadodao kako su u tu povijesnu sliku uklopljene i deve u pratnji tri mudraca, koje će tako u velikom stilu biti uvedene u svoj novi dom Đurđevac, gdje će upotpunjavati koncept hrvatske sahare Đurđevačkih peski.

16. prosinca na na prigodno uređen prostor pješčare uz utvrdu Stari grad napokon dolaze i toliko iščekivane deve.

– Iako su deve u svoje nove nastambe trebale doći s prvom svijećom adventa, kao što to obično biva, malo kasnimo s rokovima. Međutim, kako su postale apsolutni medijski hit, jednostavno ih nismo uspjeli sakriti od očiju javnosti. Ipak, nastambe koje su uistinu poput hotela s pet zvjezdica, bit će dovršene 9. prosinca te će tad po prvi put za medije biti prikaz deva u nastambi, u Etno selu – najavio je Lacković.

Što se tiče ostalih adventskih sadržaja po Đurđevcu, bit će tu raznih koncerata i priredbi, bilo kroz crkvene napjeve, puhačke orkestre, ili onih osnovno i umjetničko školskih. 17. prosinca od 10 sati vrtićarci i osnovnoškolci dočekat će Djeda Božićnjaka te uživati u programu i kazališnom skeču, i adventskom sajmu.

Veliki blagdanski koncert u dvorani Strukovne škole, Đurđevčani će poslušati 23. prosinca, a nastupit će svi glazbenici s područja Đurđevca i okolice. U Domu kulture 29. prosinca u 19.30 sati, odigrat će se premijerna izvedba nove komedije Gradskog kazališta Božanstvena parodija, a 7. siječnja u 20 sati najmlađi će premijerno moći pogledati Ezopove basne, predstavu sekcije Male drame Gradskog kazališta Đurđevac.

Što se tiče dočeka Nove godine, za njega se pripremajte u samom centru Đurđevca od 23 sata uz kuhano vino, čaj i vatromet te novogodišnji koncert Big old banda.

– Ne samo građani Đurđevca, nego i svaki putnik namjernik pozvan je u grad Picoka da osjetiti nadaleko poznatu podravsku gostoljubivost i uživa sa svojim najmilijima u bojama, zvukovima, okusima i mirisima Podravine – upućen je poziv iz Đurđevca.

Program Advent u Đurđevcu možete preuzeti ovdje.

 

čitam...