ECDC

Obala je narančasta na korona-karti: Najgore je u Zadarskoj županiji

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najveću 14-dnevnu incidenciju u Hrvatskoj ima Zadarska županija (211), slijede Šibensko-kninska (95) i Dubrovačko-neretvanska (74).

09:34h
0

Zamjenica ravnatelja Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kazala je u programu Hrvatskog radija kako je hrvatska obala više nije zelena na novoj korona-karti Europske unije koju objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Cijeli jadranski dio Hrvatske je na novoj karti u narančastoj boji.

Kazala je da je to prvi znak za uzbunu. Narančasto je znak upozorenja, iz tog se brže ide u crveno, nego natrag u zeleno.

ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testova na covid. Najnovija karta objavljena je jučer, a na njoj je cijela naša obala u narančastoj boji.

Riječ je o najvažnijoj karti za koronavirus u Europskoj uniji, a referentnom se smatra jer zemlje članice EU donose mjere i određuju uvjete za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-ja.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najveću 14-dnevnu incidenciju u Hrvatskoj ima Zadarska županija (211), slijede Šibensko-kninska (95) i Dubrovačko-neretvanska (74). Regija s najmanjom incidencijom u Hrvatskoj je Istarska županija (3).

čitam...