Obilježavanje Bartolova na “Miholjanskom Brijegu”

11:39h
0
Obilježavanje Bartolova

Prošlog tjedna većina udruga vinara i  vinogradara s područja Koprivničko-križevačke županije obilježilo je ovogodišnje Bartolovo. Isto tako sad već deveti put za redom to je učinila i Udruge vinogradara, vinara i voćara „Komarna 2001“ iz Novigrada Podravskog.

Ova tradicionalna manifestacija ove godine održala se na vinorodnom području zvanom „Miholjanski Brijeg“ iznad Novigrada Podravskog. Zahvaljujući lijepom vremenu, na manifestaciji se okupilo dvjestotinjak ljudi što članova udruge te  predstavnika  srodnih udruga iz  naše županije. Od uzvanika nazočni su bili  predsjednik općinskog vijeća U Novigradu Podravskom Željko Vuljak, tajnik Županijske zajednice udruga vinogradara Vjekoslav Indir te predsjednici udruga vinogradara i vinara iz Koprivnice i Virja kao i poslovni partneri udruge te predstavnici iz društvenog i političkog života Općine Novigrad Podravski.

Obilježavanje BartolovaObilježavanje Bartolova ujedno je početak razdoblja kada se  vinogradari počinju intenzivno pripremati za berbu i očuvanje onog za što su radili  kroz cijelu godinu. Tom prilikom podižu se „klopoci“ i postavljaju plinski topovi čijim prvim pucnjevima počinje obrana grožđa od napada ptica.

 

Okupljanje vinara bila je ujedno i prilika da se na jednom mjestu čuju i preporuke od strane struke o novitetima vezanih za podrumarstvo, enologiju i enološka sredstva. Bilo je također i riječi i o legalizaciji klijeti, čija naknada se nikako ne bi smjela izjednačavati sa cijenama  legalizacije takvih objekata izgrađenih na moru. Sve je završilo druženjem do kasno u noć uz tamburaški sastav „Podravci“.