Obilježili Međunarodni dan pismenosti

13:34h
0
Mališani su bili oduševljeni pričama i slikovnicama

Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica ove je subote, 7. rujna zajedno s građanima obilježila 8. rujna, Međunarodni dan pismenosti.

Središnji se događaj pod nazivom „Uberi priču” odvijao na terasi ispred Knjižnice i u Gradskom parku. Tako se i ove godine na terasi ispred koprivničke knjižnice okupilo više od sto mališana i njihovih roditelja te dočekalo gošće programa književnicu Sanju Lovrenčić i klaunesu Pemzlu Žm (Nikolina Manojlović –Vračar). Sanja Lovrenčić čitala je priču „Pjetlićeva družina” iz zbirke Hrvatske etno priče, a klaunesa Pemzla Žm na maštovit je način uz puno zvukova i pokreta animirala djecu da i oni aktivno sudjeluju. Zajedničkim snagama došli su do poante priče – sve je lakše kad su uz nas prijatelji koji nam pomažu.


Uz ovu priču djeca su mogla čuti i priču našeg zavičajnog književnika Božidara Prosenjaka „Domaća Zadaća”, iz koje su mogli naučiti kako nas ljubav pokreće i motivira. Nakon pričanja priča djeca su se uputila prema gradskom parku gdje su ih poput šarenih plodova, obješene na granama drveća čekale slikovnice: „Domaća zadaća”, „Golub i sokol”, „ Pjetlićeva družina”, „Zec, medvjed, čovjek i lisica”, „ Mačak i lisica” te „Ptičar i crna vrana”. Neobična berba začas je bila gotova jer su djeca pokazala veliki interes za slikovnicama.

Poduku u informacijskoj pismenosti „Osobni knjižničar” namijenjenu članovima Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije vodio je knjižničar Petar Lukačić, a polaznici su učili kako pretraživati i vrednovati informacije na internetu te kako koristiti e-katalog za slijepe i slabovidne.

Tijekom srpnja i kolovoza na internetskim se stranicama knjižnice provodio ljetni kviz znanja pod nazivom „Provjeri svoj eko IQ” u okviru projekta Zelena knjižnica. Cilj kviza bio je da djeca nauče pretraživati informacije na različitim medijima te da ih se potakne na razmišljanje o zaštiti okoliša. Sudjelovalo je 37 djece, a na sva je pitanja točno odgovorilo njih troje.

U subotu su njima podijeljene nagrade. Troje najuspješnijih sudionika nagrađeno je knjigama Sanje Polak „Gorski dnevnik Pauline P”, Borne Lulića „Povratak vitezova” i Sanje Pilić „Vidimo se na fejsu”.
U izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović” Međunarodni dan pismenosti obilježen je i izložbom knjiga s naglaskom na izdanjima Knjižnice i čitaonice Fran Galović Igrajmo se! Čitaj mi! i Knjige za bebe.

 

čitam...