Obilježili svjetski dan autizma

10:20h
0
Djeca su obukla posebno oslikane majice

U povodu Svjetskog dana autizma, u Gradskoj upravi održan je prijam za djecu, roditelje i voditelje Igraonice Dodir, koja okuplja djecu s mentalnom retardacijom i poteškoćama u razvoju.

Djeca su došla u za tu prigodu posebno oslikanim majicama, koje su izradili na radionici Hrabre majice. Radionicu je 16. ožujka organizirala udruga CISV Hrvatska, koja djeluje u sklopu međunarodne dječje organizacije CISV International, a u suradnji s Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Koprivnica. Naime, obojili su dlanove te ih preslikali na majice, kako bi pokazali zajedništvo jednih sa drugima. Roditelji su izrazili zahvalnost odgojiteljima koji brinu o njihovoj djeci u igraonici sa željom da bude još više termina za uključivanje u njene aktivnosti, dok se predsjednica Udruge Biserka Telić prisjetila početaka rada Igraonice.

-Svi su plakali, i djeca, i roditelji. Tada su se prvi put u životu na sat-dva odvojili od svoje djece, do tada to nije bilo moguće – rekla je Telić, dodavši kako im je resorno ministarstvo ove godine prvi put odobrilo 65 tisuća kuna za rad.

Članovi organizacije CISV Hrvatska svoje će oslikane majice nositi u našem gradu, informirajući svoje prijatelje i rođake o njihovu značenju, a planiraju ih nositi i prigodom međunarodnih susreta na kojima ove godine sudjeluju u Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Austriji. CISV Hrvatska djeluje u Koprivnici od 2010.godine, a
okuplja tridesetak članova. Dio je međunarodne organizacije CISV koja promiče odgoj za mir i djeluje u više od 50 država u svijetu.