Obitelj Bulakaj optužuje: “Davali ste lažna obećanja!”, Hrg odgovara: “Deložacija!”

13:00h
0
Paško Bulakaj od Grada traži bolji smještaj / Foto: Ivan Brkić

Obitelj Bulakaj u svibnju 2011. bila je žrtvom piromana. U požaru u podstanarskom stanu u Križevcima izgorjelo im je sve što su imali. Grad Križevci odmah im je osigurao smještaj, no oni danas traže bolje uvjete za život.

Antoneta (41) i Paško (47) sa troje djece, Kristinom (22), Fabijanom (19) i Sebastianom (16) žive u kući na adresi Cubinec 100, oko dva kilometra od centra Križevaca. Najveći problem im je, kažu, prijevoz; Antoneta je 80-postotni invalid, a nemaju auto pa ovise o autobusnoj liniji koja ne ide toliko često do grada kolike su njihove potrebe.

Nitko od njih nije zaposlen; Paško je dobio otkaz u Pevecu, a Fabian nakon požara zbog, kako kaže, stresa više nije mogao normalno funkcionirati na dotadašnjem konobarskom poslu. Paško priznaje da radi na crno jer je to jedini način da osigura novčanu pomoć obitelji. Napominju nam kako Antonetina mirovina od 1350 kuna, dječji doplatak od 300 kn i doplatak za tuđu njegu i pomoć od 350 kn nisu dovoljni za peteročlanu obitelj. Posebno jer još uvijek otplaćuju kredit koji su digli da bi uredili prijašnji stan u kojem su, po Paškovoj procjeni, izgubili stvari u vrijednosti od oko 26 000 eura. 

Smetaju ih obećanja

Kad su došli u trenutni smještaj, voda je dva tjedna bila prljava, a većinu namještaja su morali posuditi. Danas im smeta vlaga u kući, a podrum je poplavljen. Fabijana najviše smetaju obećanja koja su dobili, a nisu ispunjena, a Paško kaže: “Par puta sam išao kod gradonačelnika i svaki put je navodno bio na putu.” Obratili su se i pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, Anki Slošnjak, koja je od Grada zatražila primjeren smještaj za obitelj Bulakaj. Optužuju i križevačkog pročelnika Anđelka Nerva da je na njih vršio pritisak da potpišu Ugovor o najmu, koji im ne odgovara jer žele bolji smještaj.

No, u križevačkoj gradskoj upravi saznajemo i drugu stranu priče.

Branko Hrg, križevački gradonačelnik, smatra kako je grad napravio i više nego što je trebao / Foto: Ivan BrkićPašku otkaz zbog rada na crno

“Obitelj Bulakaj u kući danas boravi praktički bez dozvole i uskoro će vjerojatno uslijediti deložacija.”, rekao nam je gradonačelnik Križevaca, Branko Hrg. Bulakajevi su, kaže Hrg, prije podmetnutog požara uzurpirali jedan stan u kući čije potkrovlje je izgorjelo te za svoje potrebe spojili dva stana, a samo za jedan su imali potpisan ugovor.

Hrg se prisjeća i kako je Paško na poslu dobio otkaz jer je varao poslodavca, koji ga je ulovio u radu na crno. Priču je zaključio: “Mi smo bili pošteni i korektni. Ako misle da će vršiti pritisak preko medija, neće uspjeti jer je zakon na našoj strani.”

Razgovarali smo i sa dvojicom gradskih pročelnika, već spomenutim Anđelkom Nervom i Mladenom Tenodijem. I oni smatraju kako Bulakajevi zloupotrebljavaju medije te da postoje obitelji koje mnogo teže žive.

Kao izbjeglice dobili gradski stan

Pročelnici su nam predočili dokumente u kojima je opisan životni put Bulakajevih otkad su doselili s Kosova 1998. godine. Čim su došli, dobili su gradski stan (koji je kasnije izgorio) gdje su pet godina bili oslobođeni plaćanja najamnine, a zauzvrat su sami uredili prostor koji je bio neprikladan za život. Iako su se obvezali iseliti iz tog stana nakon pet godina, Grad je za njih imao razumijevanja te im je ugovor dvaput produžen.

Kristina, Sebastian i Fabian u ostavi koja je preuređena u sobu / Foto: Ivan BrkićNo, s obzirom na nesretni požar prošle godine, Grad im je iznajmio privatni pansion na devet dana, a cijelo vrijeme su imali osigurana tri obroka dnevno. Isplaćeno im je i 5000 kn jednokratne pomoći. Odmah su se bacili i na traženje trajnijeg smještaja te od privatne osobe iznajmili kuću u kojoj Bulakajevi danas žive. Postavili su laminat, uredili vodne instalacije, preuredili ostavu u spavaću sobu, obojali zidove. Smatraju kako je 60 metara kvadratnih primjeren smještaj za ovu obitelj te da Grad nije u mogućnosti pružiti više.

Ima i onih kojima je teže

Što se spornog ugovora kojeg Bulakajevi danas odbijaju potpisati tiče, riječ je o Ugovoru o najmu pod sadašnjim uvjetima stanovanja, s tim da će plaćati najamninu od 93 kn dok im traje status socijalne ugroženosti.

Tu je, kažu, jedan od problema; naime, od Zavoda za socijalnu skrb, podružni centar Križevci, Grad je saznao da im je status socijalne ugroženosti istekao, što je, kažu, jasan pokazatelj kako postoje obitelji kojima pomoć treba i više nego njima. To dovodi i do toga da će Bulakajevi morati plaćati 1300 kn najamnine. Ukoliko ugovor potpišu, Grad planira urediti još 2-3 stana za socijalne slučajeve na toj čestici; ukoliko ga ne potpišu, od toga neće biti ništa te će uslijediti deložacija.

U križevačkom Zavodu za socijalnu skrb od v.d. predstojnice, Željke Vicković, saznajemo i kako Antoneta, uz 350 kn doplatka na tuđu njegu i pomoć, od Zavoda prima i razliku pomoći za uzdržavanje u iznosu od 890 kn.

čitam...