Poginuo u Kanadi

Obitelj prikuplja pomoć: Samo ga želimo vratiti u Hrvatsku i dostojno sahraniti

15:15h
0
Branimir Poljak na farmi u Kanadi // Foto: Facebook
Branimir Poljak na farmi u Kanadi // Foto: Facebook

Svi koji obitelji žele pomoći da u Hrvatsku dovezu Branimirovo tijelo, to mogu učiniti uplatom na žiro-račun otvoren u Erste banci na ime Vlaste Poljak (Planinarska 3, 48000 Koprivnica). Broj računa je: IBAN HR5424020063102975318, SWIFT/BIC-ESBCHR22.

Prošlo je tjedan dana otkako je obitelj tragično preminulog Koprivničanca Branimira Poljaka (29) zavijena u crno.

Iako su se do zadnjeg trenutka nadali da ta vijest možda ipak nije točna, jer nikome u Kanadi od Branimirovih prijatelja nije bilo dopušteno identificirati njegovo tijelo, sada se moraju pomiriti s tim da ga više nikad neće vidjeti živog.

Obitelj je, naime, dobila dvije fotografije s mjesta nesreće gdje se jasno vidi da je to njihov Brane.

Prema riječima Saše Lončareka, Branimirova šogora, fotografije im je poslao odvjetnik hrvatskog porijekla Tom Dusevic, s kojim su stupili u kontakt preko hrvatskog veleposlanstva u Kanadi.

Još prije dva dana obitelj je bila ogorčena jer više nisu znali kome se obratiti za pomoć. Zvali su mali milijun brojeva, puno je tu bilo šumova u komunikaciji i dojam je da nadležne institucije nisu jasno objasnile ožalošćenima što im je činiti. Nakon što smo na portalu ePodravina.hr prvi objavili potresnu priču obitelji, a prenijeli su je gotovo svi važniji hrvatski portali, stvari su se, na sreću, ipak pokrenule s mrtve točke.

Situacija je sada takva da Branimirova majka Vlasta mora početkom tjedna otići u Zagreb i u kanadskom veleposlanstvu u Hrvatskoj ovjeriti punomoć odvjetniku Dusevicu, koji će tada i formalno preuzeti cijeli slučaj u ime obitelji. U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, pak, moraju predati zahtjev kako bi iz Kanade dobili detaljnija policijska i liječnička izvješća o samoj nesreći.

– Tijelo tražimo u čitavom stanju, ne želimo da ga kremiraju – kazao je Lončarek.

To iziskuje jako velike troškove, kaže. Prema ponudi jednog zagrebačkog pogrebnog poduzeća, koje je specijalizirano za dovođenje preminulih Hrvata iz inozemstva, ako će Branimir dolaziti u lijesu, a što je želja obitelji, to će ih stajati najmanje 15.000 kanadskih dolara ili oko 80.000 kuna.

– Čekamo i ponudu odvjetnika iz Kanade. Nadamo se povoljnijoj ponudi, ali bojimo se da neće biti ništa manja. Mi u obitelji taj novac nemamo i zato se nadamo pomoći dobrih ljudi – rekao je Lončarek.

Obitelj je pomoć već zatražila od Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a doznajemo da će se obratiti i Podravki gdje je Branimirova majka Vlasta dočekala mirovinu.

Objavili su i žiro-račun otvoren u Erste&Steiermärkische banci na ime Vlaste Poljak (Planinarska 3, 48000 Koprivnica). Broj računa je: IBAN HR5424020063102975318, SWIFT/BIC-ESBCHR22.

Brojni prijatelji, susjedi i građani već su se uključili u akciju prikupljanja pomoći pa se u obitelji toplo nadaju da će uspjeti prikupiti sredstva da Branimira vrate u njegovu domovinu Hrvatsku i da ga dostojno sahrane.

Branimir je prošlog vikenda sletio s ceste. Njegov automobil nekoliko se puta prevrnuo i zaustavio u drvu. Mladi Koprivničanac pronađen je na stražnjem sjedalu automobila. Hitna pomoć prevezla ga je helikopterom u bolnicu gdje su mu liječnici operirali glavu. Nekoliko sati kasnije procijenili su da mu nema spasa i isključili ga s aparata.

Branimir je u kanadsku pokrajinu Manitoba otišao raditi prije godinu i pol dana. Za kruh je zarađivao na jednoj farmi. Svi koji su ga poznavali znaju da je bio pravi prijatelj, vedra duha, uvijek svima spreman pomoći. Dobro su ga poznavali i svi podravsko-prigorski nogometaši jer je godinama amaterski igrao za koprivničku Tehniku i GOŠK iz Gotalova. Zbog njegove velike brzine, mnogi su ga, što u šali, što u zbilji, zvali “sin vjetra”.

čitam...