Uzgajivači obitelj Vurovec:

‘Božićna zvijezda nije popularna zbog cvijeta, već lista jarkih boja’

16:00h
0
Vesna i Jelena Vurovec u plasteniku božićnih zvijezda // Foto: Matija Gudlin
Vesna i Jelena Vurovec u plasteniku božićnih zvijezda // Foto: Matija Gudlin

Osim što je lijepa, božićna zvijezda je i vrlo otrovna. Ukoliko se ošteti list ove biljke, ona ispušta bijelu tekućinu nalik mlijeku koja u kontaktu s kožom, ukoliko se odmah ne ispere, može izazvati oštećenja.

Božićne zvijezde posljednjih su godina nezaobilazan dekor blagdanskog stola. Ova sve popularnija biljka uzgaja se i nedaleko Koprivnice, u Subotici Podravskoj. Obitelj Vurovec koja se godinama bavi uzgojem cvijeća, ovih dana s božićnim zvijezdama ima pune ruke posla. Supružnici Vesna i Ratko, njihove kćeri Jelena i Paula te sinovi Antonio i Valentio svakodnevno zasuču rukave i prionu poslu.

– Uzgojem cvijeća bavimo se već više od 20 godina te možemo reći kako je ovaj posao obiteljska tradicija koju nastojimo poboljšavati iz godine u godinu – rekla je Vesna Vurovec.

Ove godine uzgojili su oko tisuću komada božićnih zvijezda. Kažu, odlučili su se za manje biljke kako bi se što ljepše uklopile na svaki blagdanski stol. Osim jarko crvenih, koje su najpopularnije, uzgojili su i zvijezde drugih boja, bijele, žute i rozne.

– Božićna zvijezda nije popularna, kako mnogi misle, zbog svojeg cvijeta, već lista. Cvijet je mali i žute je boje, dok ljepotu ovoj biljci daje lišće intenzivnih boja. Božićna zvijezda uzgaja se nešto manje od pola godine i odlična je međukultura za popunjavanje rupe zimi – objasnila je V. Vurovec.

Dodala je kako božićne zvijezde zahtjevaju poseban tretman. Traže temperaturu od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva i posebnu prihranu. Ne smiju se zalijevati vodom po lišću, već ih je potrebno natapati isključivo preko korijena.

– Nismo se odlučili za ugovaranje proizvodnje s velikim trgovačkim lancima, već sve uzgojene božićne zvijezde planiramo prodati na kućnom pragu te na tržnici – kazala je V. Vurovec.

Uz božićnu zvijezdu vezana je još jedna zaimljivost. Iako je vrlo lijepa, jako je otrovna. Naime, ukoliko se oštete listovi, biljka ispušta bijelu tekućinu nalik mlijeku koja u doticaju s kožom može izazvati oštećenja te je, ukoliko se to dogodi, kožu potrebno odmah isprati.

 

čitam...