Obitelji Benčak iz Lepavine prijeti deložacija: Živi zid poziva građane da im pomognu u njenom sprečavanju

12:42h
0
ilustracija
Poziv udruge Živi zid Sudski zaključak - izvor: udrano.com Sudski zaključak - izvor: udrano.com

Anici Benčak iz Lepavine prijeti deložacija iz njene obiteljske kuće, koja je zakazana za 14. studenoga u 8 sati. Javnost i medije o tom je problemu izvjestila udruga Živi zid koja poziva sve građane dobrog srca i one kojima je imalo stalo do pravde i bližnjega neka im se pridruže u akciji stvaranja ljudskog zida kojom se želi spriječiti deložacija.

– Naši aktivisti namjeravaju do samog kraja biti uz Anicu Benčak, nećemo je ostaviti na milost i nemilost korumpiranih birokrata koji su državne institucije pretvorili u privatne profitne centre. Ako policijski službenici nemaju savjesti, mi ju imamo i toga dana ćemo slušati njen glas – ističu iz udruge Živi zid, a predsjednica udruge Stop deložacijama Vladimira Palfi dodaje kako svojom akcijom u Lepavini žele spriječiti deložaciju, ali i upozoriti javnost na nepravilnosti te želimo da obitelj dobije pravednu priliku boriti se sudskim putem.

Palfi je opisala i standardni postupak članova njene udruge. Naime, 100-tinjak osoba okupit će se već noć prije same deložacije te zauzeti kuću Anice, kako bi se spriječio ulazak sudskog ovršitelja i policijskih službenika.

– Do sada smo spriječili sve deložacije pri kojima smo sudjelovali pa se nadamo da ćemo i ovu te da će ovršitelji biti prisiljeni odustati od svoga nauma – sažela je Palfi standarni postupak članova udruge i otkrila nam kako su za ovaj događaj doznali sasvim slučajno od poznanika obitelji Benčak koji je prisustvovao jednom od sastanaka udruge.

Nakon što su se zainteresirali za slučaj, otkrili su da je Anica podigla kredit u RBA zadruzi koja nema odobrenje od HNB-a za rad u RH, još niz nepravilnosti te da je on samo jedan od tisuću sličnih slučajeva deložacija.

Pri pokušajima da što više doznamo o spomenutim nepravilnostima i detaljima cijelog ovog slučaja, uspjeli smo doći do Aničinog sina Radoslava Benčaka.

– Moja je majka podigla kredit od 50.000 eura u RBA zadruzi za potrebe uređenja Doma za starije osobe. U tu se investiciju upustila temeljem izdane dozvole za rad od Centra za socijalnu skrb, ali nakon nekoliko godina rada ta joj je dozvola oduzeta. Tada su nastali problemi kod otplaćivanja podignutog zajma, jer planiranih prihoda više nije bilo, objasnio je ukratko Aničin sin, dodajući da je majka nakon nekog vremena počela ponovno otplaćivati rate, ali uskoro su joj zaračunali ogromne kamate na dug stvoren u međuvremenu.

Dodaje i da dug, iako otplaćivan dulje razdoblje, i sada iznosi 50.000 eura.

– Ma, tu ima toliko zavrzlama da ih je teško sve i pobrojiti. Koliko znamo, dug prema banci naplaćen je i po polici osiguranja kredita, a što se tiče presude vezane uz ovrhu, mogu samo reći da je pod hipotekom bila samo jedna kuća sa zemljišta, a oni su naredili ovrhu svih objekata koji se nalaze na zemljištu, ogorčeno je istaknuo Radoslav.

Aničina nam šogorica pak nije željela otkrivati detalje vezane uz sam slučaj, stoga što su pokrenuli novi sudbeni postupak i predali svu dokumentaciju odvjetnicima, samo je zahvalila svima koji će se pridružiti pokušaju da se deložacija spriječi.