ministarstvo znanosti

Objavljene su upute za početak škole, poznato je tko će morati nositi maske

Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1.5, odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama.

15:25h
0
Školska nastava
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u 15 sati su predstavljene Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19, a vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Upute će predstavlja ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Fuchs je jutros potvrdio da će škole početi 7. rujna, i to u cijeloj Hrvatskoj.

– Radi se o uputama vezanim za rad rad predškolskih ustanova, osnovnih i školskih ustanova. Radi se o heterogenoj dobnoj skupini. Manja djeca mogu teže provoditi te mjere, a bitno je da provode vrijeme u vrtiću. S druge strane tu su adolescenti koji se bolje mogu pridržavati toga – kazala je I. Pavić Šimetin, piše index.hr

Foto: index.hr

Istaknula je da djeca nisu superširitelji ove bolesti i rijetki su prijenosi bolesti s djece na nastavnike i učenike.

– Imamo i posebnu grupu djece, one s teškoćama u razvoju, oni i kad su u višoj životnoj dobi je važno da su u školama i vrtićima. Ove upute se odnose na rad ustanova za djecu predškolske i školske dobi. Važno je da su upute pisane na način da svaka škola i vrtić mogu iz njih napraviti ono što mogu, ali treba prilagoditi svojim mogućnostima jer su uvjeti različiti širom Hrvatske. Važno je da svi budu upoznati s ovim uputama. Osnovno pravilo: U školu ne ide onaj sa simptomima ili tko je zaražen Covidom-19. Treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt između odgojno-obrazovnih grupa unutar ustanova, pojačati higijenu prostora i osobnu higijenu i treba redovito provjetravati – rekla je.

Foto: Index.hr

Nastava se mora organizirati tako da učenici dolaze što manje s pojedinim nastavnicima tijekom određenog perioda, dakle predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Treba i razlomiti dolaske i odlaske u školu i razlomiti vrijeme odmora. Tu je i pitanje nekakvog eventualnog zamjenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici nema dovoljno prostora za održavanje distance, to je na samim ustanovama”, dodala je.

Tko mora nositi maske?

– Što se tiče distance u osnovnim i srednjim školama, u onim razredima gdje bude previše djece, može se organizirati i turnuse nastave tako da pola učenika ide u jednom periodu, a druga polovica u drugom. Sve ovisi o tome kako škola smatra da je najbolje. Maske su obavezne u nekim situacijama. Naročito s onima koji čekaju djecu koja obole, za to mora biti osiguran i prostor. Maske su obavezne i za roditelje druge djece koje ulaze u vrtiće ili škole, ali i to treba svesti na minumum. Obavezne su i za nastavnike koji međusobno komuniciraju – dodala je Pavić Šimetin..

– Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1.5, odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama – usvrdila je.

Foto: Index.hr

– Maske su obavezne za učitelje predmetne nastave u prva četiri razreda, npr. engleskog jezika, za odgajatelje i učenike kad prolaze hodnicima. Maske se moraju nositi pravilno i to je nešto na čemu će se morati raditi. Apelirao na roditelje da djeci svaki dan prije kretanja u školu izmjere temperaturu, a ovi stariji učenici to mogu sami preuzeti na sebe, naravno uz nadzor roditelja. Tu je i obaveza da se od 1-4 razreda osnovne svaki dan zapiše ta temperatura – dodala je.

Što kad se pojavi Covid-19

– Kad se pojavi sumnja na Covid-19, ako se to dogodi kod kuće, onda je važno da dijete ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, dijete se odvaja od drugih učenika i roditelji moraju doći po njega. Djelatnici škole u tom slučaju moraju napustiti ustanovu, a ravnatelj mora javiti epidemiolozima svako grupiranje osoba među kojima su oni sa zarazom, naročito ako je više takvih grupa. Ali ne treba raditi paniku od pojedinačnih slučajeva, jer ima i drugih bolesti, one nisu nestale. Ako se radi o pojedinačnom učeniku ili nastavniku, nastava se normalno dalje odvija, a liječnici će dalje procjenjivati ima li potrebe za daljnjim testiranjem ili ne – ustvrdila je.

Što se tiče djelatnika i učenika s kroničnim bolestima, rizik zaraze se za njih nije pokazao većim, smatra se da samo osjetljive osobe ne smiju raditi u vrtićima školama. Savjet njima je svakako nošenje maski. Bilo je i puno pitanja što s osobama, bilo djecom ili djelatnicima škole, koji u kućanstvu imaju nekog tko je osjetljiv na Covid-19, preporuka svima nama je da se prema takvima treba držati na distanci, kad se dolazi u bliski kontakt nositi masku te pojačati osobnu higijenu i higijenu prostora, rekla je Pavić Šimetin.

Foto: Index.hr