tiskan gardist

Obljetnica objave prvog hrvatskog vojnog lista

12:48h
0
Gardist // Foto: Mladen Pavković

Gardist je bio samo jedna od djelatnosti koprivničkog IPD-a, koji je u Hrvatskoj vojsci bio među najaktivnijima u vrijeme Domovinskog rata.

Na današnji dan 1991. u Koprivnici, u sklopu slavne 117. brigade, izašao je prvi broj prvog hrvatskog vojnog lista – Gardist, kojeg je uređivao Mladen Pavković. Taj tjednik, kako je rekao prof. Josip Nakić-Alfirević, inače ratni zapovjednik IPD-a u ovoj brigadi, imao je veliki značaj u promicanju istine o Domovinskom ratu u kojem je sudjelovalo i na tisuće hrabrih Podravaca, od kojih je nekoliko stotina poginulo ili bilo lakše ili teže ranjeno, pretežno na Novljanskom bojištu.

Gardist je dostavljen braniteljima i na prve crte obrane, a mogao se besplatno nabaviti i na novinskim kioscima. Prije desetak godina objavljen je i reprint ovog glasila, koji je kontinuirano izlazio sve do 1993. godine, i nakon što je prestala djelovati 117.-ta brigada.

Pavković, koji je s Vladimirom Kostjukom i autor jednog od najutjecajnijih ratnih plakata s nazivom Hrvatska vas zove, tiskanog u kolovozu 1991., a kojeg su za vrijeme rata i Osječani reproducirali u pet tisuća primjeraka, istaknuo je da je Gardist u prvom redu bio namijenjen braniteljima, a potom i članovima njihovih obitelji. Prije desetak godina objavljen je i reprint ovog lista, ali i do njega je danas gotovo nemoguće doći.

No, Gardist je bio samo jedna od djelatnosti koprivničkog IPD-a, koji je u Hrvatskoj vojsci bio među najaktivnijima u vrijeme Domovinskog rata.

Loading...