Obrađena sva biračka mjesta – Kukuriku koaliciji 80 mandata

15:51h
0
Izborni pobjednici jučer u Koprivnici / Foto: Ivan Brkić

Kukuriku koalicija na jučerašnjim je parlamentarnim izborima osvojila 80 mandata, plus jedan mandat koji je osvojio njihov zastupnik u izboru nacionalnih manjina. HDZ i njegovi koalicijski partneri osvojili su 47 mandata, 44 u Hrvatskoj i 3 u dijaspori. Po šest mandata osvojili su Laburisti i HDSSB, dva mandata Nezavista lista Ivana Grubišića, a po jedan HSP Ante Starčević/HČSP i HSS/ZS/SP.  Što se manjina tiče, srpska nacionalna manjina osvojila je tri, a albanska, romska, češka, talijanska i mađarska po jedan.

DIP je izvijestio o rezultatima nakon 100% obrađenih biračkih mjesta. Iako rezultati nisu službeni, više se vjerojatno neće mijenjati. Na izbore je izašlo oko 62% birača, dok je u dijaspori izašlo tek 5% birača.

U našoj, II. izbornoj jedinici, Kukuriku koalicija osvojila je osam, HDZ sa koalicijskim partnerima četiri, a HSS i Hrvatski laburisti po jedan mandat. Prema tim rezultatima, iz koprivničko-križevačke županije u Sabor će Zvonimir Mršić, Darko Ledinski,  Željko Šemper, Josip Friščić i Stjepan Milinković. No, valja vidjeti hoće li Ledinski i Mršić obnašati neke funkcije u izvršnoj vlasti, što bi značilo da će na njihova mjesta u Saboru zasjesti Vesna Želježnjak i Marija Vukobratović.

čitam...