Obrazovanje u fokusu županije // U posljednjih pet godina u školstvo uložili preko 100 milijuna kuna

11:23h
0
Krajem prošle godine započela je rekonstrukcija koprivničke Srednje škole u vrijednosti 2,7 milijuna kuna

U proteklih pet godina, županijska je vlast bila usmjerena na ulaganja u obrazovanje. Zahvaljujući tome izgrađeno je i adaptirano 15-ak škola na području cijele županije, u što je uloženo više od 100 milijuna kuna. Rečeno je to na jučerašnjoj konferenciji za medije, na kojoj se župan Darko Koren osvrnuo na svoj petogodišnji rad.

Budući da su u razdoblju do 2008. godine najznačajnije investicije učinjene na području zdravstva, županijski su se čelnici u posljednjih pet godina odlučili prije svega pozabaviti školstvom.

– Osnovne premise ovog investicijskog ciklusa bile su omogućavanje jednosmjenske nastave i osiguravanje visokog standarda rada za učenike i njihove nastavnike, ali i razvoj sporta kroz gradnju novih sportskih dvoran – rekao je župan Koren.

Župan Koren za vrijeme posjete jednoj od školaZahvaljujući tome, adaptirane su, dograđene ili pak u cijelosti izgrađene škole u Kloštru Podravskom, Virju, Križevcima, Gregurovcu, Sokolovcu, Koprivničkim Bregima, Kalinovcu, Legradu, Sigecu i Koprivnici, dok su u Novigradu Podravskom, Goli, Đurđevcu te ponovo Koprivničkim Bregima i Legradu izgrađene i odgovarajuće školske sportske dvorane.

Od gore navedenih investicija, najviše sredstava uloženo je u izgradnju srednje škole „Ivana Seljaneca” u Križevcima, koja je izgrađena na prostoru bivše vojarne i čija je vrijednost 42,5 milijuna kuna, zatim u izgradnju sportske dvorane u sklopu đurđevačke osnovne škole Grgura Karlovčana za koju je izdvojeno gotovo 11 milijuna kuna, a županija svake godine značajnu svotu, između šest i sedam milijuna kuna (ovisno o tečaju), izdvaja i za koprivničku Gimnaziju.

Kako je navedeno na samome početku teksta, u spomenute investicije u posljednjih je pet godina uloženo gotovo 105 milijuna kuna.

Podatak da su misli županijskih čelnika prije svega bile usmjerene u obrazovanje i ulaganje u školstvo, ne znači da su zanemarena i ostala podučja.

Projektiralo se i investiralo i u zdravstvo i socijalnu skrb, gdje su između ostalog uređene rampe za osobe s invaliditetom u svim objektima Doma zdravlja, uređen je prostor Zavoda za hitnu medicinu, rekonstruirana je zgrada „stare interne” i Zavod za javno zdravstvo je preseljen u novouređeni prostor za što je izdvojeno 11,4 milijuna kuna, a naša županija prva je u RH koja je usvojila Plan razvoja socijalnih usluga 2011. – 2014.

Značajna sredstva uložena su i u gospodarstvo, a potican je i razvoj poljoprivrede, gdje je županija od 2009. do 2012. godine, izdvojila preko 16 milijuna kuna za subvencioniranje raznih projekata.