digla se prašina

Obrtima se ukida dio subvencija za djecu stariju od tri godine, Dadilja: Žele prisiliti roditelje da nemaju pravo izbora, Grad: Cilj je jasličarima osigurati smještaj pa stariju djecu usmjeravamo u vrtiće

Utvrđeno je tako kako nedostaje smještaj za djecu od jedne do treće godine, odnosno za djecu jasličke dobi. Lista čekanja za smještaj je zabilježena i u Dječjem vrtiću Tratinčica i u Dječjem vrtiću Igra, dok Dječji vrtić Smiješak i Dječji vrtić Sv. Josipa nemaju smještaj za djecu jasličke dobi

14:04h
0
djeca vrtic ilustracija proljece mk
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Koprivnički gradski vijećnici u petak odlučuju o novim uvjetima i načinima ostvarivanja prava na sufinanciranje obrta za čuvanje djece, registriranima na području grada Koprivnice.

Roditelji su do sada kod dadilje čuvanje, kako i u vrtićima, plaćali 500 kuna, dok je 1000 kuna po djetetu sufinancirao grad.

No sada bi se to trebalo promijeniti, za djecu od tri godine nadalje. Oni će se u obrt po novome prijedlogu moći upisati pod uvjetom da da su ih prethodno odbila barem dva vrtića i tek onda dobivaju pravo na subvenciju kod dadilje. No ona je i tom slučaju umanjena s 1000 na 700 kuna.

Na ovu se odluku žale dadilje, a i roditelji.

Tako dadilja obrtnica Anita Skrt iz Koprivnice u pismu za vijećnike, navodi da su ih grada poticali da otvore obrte i obećali subvenciju, a sada ju taj isti grad želi ukinuti ili znatno smanjiti.

Žele financijski prisiliti roditelje da više nemaju pravo izbora gdje će upisati svoje dijete na čuvanje, a mnogi su roditelji nakon nekog vremena uvjereni da mi dadilje imamo daleko bolje uvjete od vrtića – navodi ona.

Ujedno se pita li to pravedno prema roditeljima djece koji ih vode k dadiljama na čuvanje.

Zar su oni manje vrijedni da se njima smanjuje subvencija ako odaberu nas ili da im se čak ukine ako nisu dali molbe u vrtiće i bili na dva mjesta odbijeni? Gdje su njihova građanska prava? Gdje su prava njihove djece? Gdje su prava djece s poteškoćama u razvoju? Gdje su prava nas dadilja obrtnica da sami formiramo cijene s obzirom na tržište? Zar ćete samo podići ruku za takvu odluku? DA za diskriminaciju? – u pismu je pitala obrtnica.

Žale se i mame na društvenoj mreži Facebook koja je puna komentara o novome prijedlogu. Tako je jedna mama napisala kako smatra da je to traumatično i nepravedno za njihovu djecu.

–  Dakle, ili ćemo djecu upisati ili pak seliti u gradske vrtiće, ili ćemo sami plaćati čuvanje puno više nego sada. Ima li ovdje vas kojima se ovo čini nepravedno? Ili da imate ideju što bi mi kao roditelji mogli poduzeti da to spriječimo – pitala se jedna od mama.

Iz Grada pak kažu da su na području grada Koprivnice jasnije propisani uvjeti za sufinanciranje djelatnosti dadilja te mjesečni iznos sufinanciranja troškova čuvanja, brige i skrbi o djeci ovisno o dobi djeteta.

Prije svega važno je, kako kažu, istaknuti Barcelonski cilj koji je dio Lisabonske strategije za zemlje članice Europske unije, a odnosi se na obrazovani sustav.

Djelatnost dadilje, odnosno smještaj djece kod dadilja, naglašavaju, ne spadaju u odgojno obrazovni sustav, a Grad Koprivnica ima zadatak i mora se prilagođavati novim mjerama.

Prije donošenja odluke, kako kažu, napravila se analiza stanja smještaja djece u vrtićima i kod dadilja. Utvrđeno je tako kako nedostaje smještaj za djecu od jedne do treće godine, odnosno za djecu jasličke dobi. Lista čekanja za smještaj je zabilježena i u Dječjem vrtiću Tratinčica i u Dječjem vrtiću Igra, dok Dječji vrtić Smiješak i Dječji vrtić Sv. Josipa nemaju smještaj za djecu jasličke dobi.

No u navedenim vrtićima postoje kapaciteti za smještaj djece starije starije od tri godine. Kako bi osigurali što veći i lakši smještaj upravo djece do treće godine, uvedena je, navode, mjera kojom se djecu stariju od tri godine usmjerava prema odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Također, novom mjerom smještaj djece kod dadilja koja su stara od šest mjeseci do godine dana, sufinancirat će se u iznosu od 2.000 kuna po djetetu, te će se u istom iznosu sufinancirati i smještaj djece s teškoćama u razvoju, objašnjavaju iz Grada.

Ujedno će se dodatno sufinancirati smještaj za drugo dijete po 50 posto manjoj cijeni i besplatnom smještaju za treće dijete i to će se primjenjivati i na obrte. 

– Isto tako, u obrtima je smješten dio djece koji su obveznici predškolskog programa, oni osim što odlaze na čuvanje u obrt, polaze i predškolski program. Ovakav raspored djeci često zna biti zahtjevan, a i dolazimo u situaciju gdje Grad onda program za tu djecu sufinancira duplo, dok druga djeca ostaju bez subvencioniranog smještaja – napominju iz Grada.

Za 2019. godinu u Proračunu Grada je osigurano 150.000 kuna više za sufinanciranje djelatnosti dadilja, u odnosu na tekuću godinu ukupan iznos je 1.150.000 kuna.

– No i nakon otvaranja obrta, dio djece je smješten kod neprijavljenih dadilja. Grad nastoji upravo roditeljima čija djeca su smještena kod takvih dadilja, omogućiti smještaj uz subvenciju – kažu iz Grada.

Navode i da djecu koja već pohađaju obrt neće nikuda seliti.

– Trenutno zatečeno stanje u obrtima i način subvencioniranja djece trenutno upisane obrtima ostaje tako dugo aktivan dok vrtići iduće godine ne raspišu natječaje za upis djece – zaključuju iz Grada.