Dan udruženja obrtnika Koprivnica

Obrtnica Ivana Ledinski: Inox bačve zamijenile su drvene, ali spas tražimo van granica

15:49h
0
Za drvene bačve zainteresirani su Francuzi // Foto: Matija Gudlin
Za drvene bačve zainteresirani su Francuzi // Foto: Matija Gudlin

Vizija postoji i tržišta su otvorena. Za bačve su zainteresirani Francuzi, koji su nam bili i u posjetu, a za drvo su nam se javili iz Poljske, Češke, Njemačke, a evo danas sam primio poziv i iz Kine – najavio je skok u poslovanju Tihomir Cvetković.

Udruženje obrtnika Koprivnica u četvrtak je obilježilo 48 godina postojanja. Osnovani su 29. listopada, 1967. godine, a taj su dan ujedno obilježili kao Dan udruženja i obrtnika.


Druženje s obrtnicima održano je u poslovnom prostoru Bačvarije Ledinski, jedinog takvog tradicijskog obrta u Koprivnici, a koju vodi već druga generacija u obitelji.

– Proizvodnjom bačvi bavimo se već 88 godina, a obrt smo otvorili 1982. godine. Nadamo se da će se poslovanje poboljšati, jer su inox bačve zamijenile drvene pa prodaju moramo proširiti van granica, a za što su potrebni novi strojevi – rekla nam je Ivana Ledinski Cvetković, koja je prošle godine od oca koji je otišao u mirovinu, preuzela sve poslove.

Ivana Ledinski Bačvariju je naslijedila od oca // Foto: Matija Gudlin
Ivana Ledinski Bačvariju je naslijedila od oca // Foto: Matija Gudlin

Prisutni su imali priliku vidjeti i sam proces izrade bačve, a Ivana je napomenula da trenutačno godišnje izrađuju 30-tak, dok su ranijih godina proizvodili čak i do 300 bačvi.

– Iz tog smo razloga proširili proizvodnju te prodajemo i drvene držalice, alate i sve kuhinjske potrepštine kao što su daske za rezanje, kuhače – ispričala nam je Ivana. U bačvariji je zaposleno četvero ljudi, a u istom je dvorištu još dvoje zaposlenih u obrtu Ivaninog supruga Tihomira Cvetkovića, koji se bavi preradom drva.

– Vizija postoji i tržišta su otvorena. Za bačve su zainteresirani Francuzi, koji su nam bili i u posjeti, a za drvo su nam se javili iz Poljske, Češke, Njemačke, a evo danas sam primio poziv i iz Kine – najavio je skok u poslovanju Tihomir Cvetković.

Napomenuo je da su potrebne inovacije da bi opstali, a ako će sve ići po planu, kroz godinu dana bi mogli zaposliti 10 do 15 ljudi.

Cvetkovići su zahvalili Gradu, od kojih su već četvrtu godinu zaredom dobili poticaj od 10.000 kuna za tradicijski obrt, što im je olakšalo poslovanje.

Jasmina Markota, tajnica gradskog Udruženja obrtnika kazala je da će od sada svoj dan obilježavati kod nekoga od obrtnika, kojih je 706 u udruženju.

– Drago mi je da smo počeli s tradicijskim obrtom, jer oni su najbolji pokazatelj dugoročnosti i uspješnosti ljudi i naroda. Bez lažne skromnosti, Koprivnica je postala standard u očuvanju tradicijskih obrta – kazala je ona te zahvalila Gradu, Županiji i gradskom Muzeju na podršci.

Sve je pozvala da obrtnicima pomognu u nastupu na tržištu Europske unije, da lakše prebrode teškoće na koje nailaze.

– Biti obrtnik nije lako i uvijek nam se čini da je baš sada najteže, no obiteljski obrt ima veće šanse za opstanak od drugih – rekao je Darko Frankol, potpredsjednik Udruženja obrtnika.

Dožupan Ivan Pal zahvalio je obrtnicima, koji su doprinijeli razvoju gospodarstva ovoga kraja.

– Drago mi je što u bačvariji obitelj nastavlja tradiciju. U gradu nam treba i velika kompanija i mali obrtnici, a vjerujem da ćemo uskoro, izgradnjom Obrtničke škole moći reći; evo prostora u kojem će se školovati obrtnici i osigurati svoju budućnost – kazao je on.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak rekla je kako je ponosna na tradicijske zanate, jer raditi prije 50 godina i danas nije isto.

– Obrtništvo u Koprivnici je na zavidnim granama, u usporedbi s drugim gradovima, a od grada imaju vjetar u leđa . Obrtništvo je budućnost i zato obrtnička škola mora biti u rangu sa svim srednjim školama – rekla je ona te pohvalila bačvariju, koju je nazvala spojem mladosti i iskustva.

čitam...