Alternativa fosilnim gorivima

Obrtnici u Norveškoj učili kako proizvesti struju iz drvnih otpadaka, a Norvežani posjetili lokalne elektrane na biomasu

Skandinavske zemlje su lideri u proizvodnji energije iz biomase i željeli smo iskoristiti 30 tisuća eura koje smo dobili za provedbu ove aktivnosti kako bismo unaprijedili naše znanje na tom području, rekao je Božo Barać.

14:14h
0
Foto: Matija Gudlin

Hrvati i Norvežani u zajedničkoj suradnji razmijenili su iskustva o korištenju biomase i edukaciji obrtnika i poduzetnika zainteresiranih za načinje proizvodnje energije iz tog izvora.

Za one koji ne znaju, u biomasu spada gorivo prirodnog porijekla koje je obnovljivo zato što se njegova potrošnja nadoknađuje prirodnim procesima. Vrlo je dostupna i široko primjenjiva, a smatra se alternativom fosilnim gorivima. Biomasom se smatraju ostaci i otpad iz šumarstva i drvnoprerađivačke industrije, poljoprivredni ostaci i otpad i slično, od kojih se proizvode peleti, cjepanice, briketi, drvna sječka, bioplinovi ili tekuća goriva. Korištenjem biomase moguće je proizvoditi električnu energiju, toplinsku energiju i pogonsko gorivo, što je čini vrlo svestranim izvorom energije.

U sklopu bilateralne suradnje, obrtnici s područja Koprivničko-križevačke županije, predstavnici županijske Obrtničke komore i predavač Obrtničkog učilišta Pouka otputovali su u Norvešku kako bi upoznali načine proizvodnje i korištenja energije iz biomase, instalacije peći te postrojenja za proizvodnje energije iz biomase. Na temelju tih iskustava izrađena je i brošura za edukaciju.

Branko Pleadin // Foto: Matija Gudlin

U suprotnom smjeru doputovali su norveški predstavnici partnera Energy Farm, koji su održavali edukacije i prezentacije o istoj temi, a obišli su i elektrane u Gregurovcu, Svetom Petru Orehovcu i Virju koje proizvode energiju iz biomase.

Skandinavske zemlje su lideri u proizvodnji energije iz biomase i željeli smo iskoristiti 30 tisuća eura koje smo dobili za provedbu ove aktivnosti kako bismo unaprijedili naše znanje na tom području. Cilj je bio da naši obrtnici steknu neka nova znanja kako bi ih mogli prenijeti na naše područje. Obrtnička komora je do sada već prepoznata kao lider na ovom području po proizvodnji solarne energije i energije iz vjetra tako da je bilo prirodno da zaokružimo tu priču i projektom vezanim uz biomasu – rekao je tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać.

Župan Darko Koren također je naglasio važnost ovakvih projekata fokusiranih na alternativne načine proizvodnje energije te je istaknuo postrojenja koja već postoje u županiji.

– U Hrvatskoj se u zadnje dvije do tri godine izgradilo desetak postrojenja sličnih onom koje imamo u ovoj županiji, energane na biomasu u Svetom Petru Orehovcu. Mi smo županija energije, ovdje se proizvodi gotovo 50 posto ukupne proizvodnje plina u cijeloj Hrvatskoj. Radi se i na projektima iskorištavanja energije iz geotermalnih izvora, a već su tri velika kapaciteta izgrađena za biomasu – rekao je župan.

Profesor Branko Pleadin jedan je od onih koji su imali prilike učiti o ovom području u Norveškoj te je svoje dojmove i stečena znanja o dobivanju i korištenju biomase prenio okupljenima. Osim njegovog predavanja, prisutnima su se obratili Martin Solli i Munthe Kaas koji su govorili o iskustvima u korištenju energije iz biomase u skandinavskim zemljama i praktičnim primjerima postupka instalacije postrojenja.

čitam...