Apeliraju na vladajuće

Obrtnici traže pomoć, na pomolu su zatvaranja i otpuštanja radnika: “Ukinite nam poreze i davanja, pomozite nam iz svojih proračuna”

Predlažu Županiji i jedinicama lokalne samouprave mjere za koje smatraju da će biti korisne u daljnjem funkcioniranju obrta.

15:03h
0
Ilustracija // Ingimage

Koronavirus znatno će utjecati na gospodarstvo, kako globalno tako i lokalno. Teško je procijeniti koliko, ali nitko ne sumnja da hoće. Tim su povodom iz Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije uputili apel vladajućima da pomognu lokalnim poduzetnicima i obrtnicima.

– Već sada je drastično pao promet u svim djelatnostima, a posebno se iskazuje
strah od moguće naredbe o zabrani rada, što je vrlo realna opcija. Imamo najavu zatvaranja značajnog broja obrta i najavu otpuštanja velikog broja radnika zaposlenih u obrtima – kažu iz Obrtničke komore.

Nastavno na to, predlažu Županiji i jedinicama lokalne samouprave mjere za koje smatraju da će biti korisne u daljnjem funkcioniranju obrta.

– Da im se otpišu ili barem umanje lokalni porezi i ostala davanja kao npr. komunalne naknade, porez na potrošnju u ugostiteljstvu, porez na cestovna motorna vozila itd. Isto tako, predlažemo vam da vidite postoje li i drugi načini da se olakša trenutna situacija, odnosno da u okviru vašeg proračuna vidite postoji li mogućnost da se i financijski pomogne najugroženijim obrtnicima (djelatnostima). Dodatna mogućnost je da komunalna poduzeća i druga trgovačka društva koja su u javnom vlasništvu, kroz svoje
usluge, umanjenjem ili oslobođenjem od plaćanja pojedinih usluga, pomognu da se premosti ova situacija – predlažu iz Obrtničke komore.