CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB

Očajan Vendel Oršuš: Centar je bez obrazloženja odbio moj zahtjev za udomljavanjem sestre

Bio je na cjelodnevnom testiranju u Centru gdje su mu postavljana praktična pitanja u vezi brige o sestri kao primjerice, tko bi joj pomagao oko zadaće, tko bi išao na roditeljske sastanke, ali ga se pitalo i zašto je angažirao odvjetnicu i zašto je ona pisala zahtjev te zašto je uključio novinare u priču.

14:01h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Centar za socijalnu skrb Koprivnica negativno je odgovorio na zahtjev za srodničkim udomiteljstvom Vendela Oršuša te mu je na taj način do daljnjeg onemogućen život s devetogodišnjom sestrom. O slučaju smo već pisali koncem rujna, a možete ga pročitati OVDJE.

– Istrgnuli su je iz obitelji. Šteta je već napravljena. Za druženja ne može izdržati da ne pusti suzu. Centar tvrdi da ju ne smijem posjećivati jer je poslije žalosna. Tko ne bi bio žalostan? Prvo što napravi čim sjednemo je da pogleda na mobitel i gleda na sat, objašnjava ustrajan u namjeri da se sestra ponovo vrati k njemu pa nastave sa dosadašnjim životom – rekao nam je tada Vendel, a njegova se borba nastavlja.

Kako nam je pojasnio, on je sredinom listopada bio na cjelodnevnom testiranju u Centru gdje su mu postavljana praktična pitanja u vezi brige o sestri kao primjerice, tko bi joj pomagao oko zadaće, tko bi išao na roditeljske sastanke, ali ga se pitalo i zašto je angažirao odvjetnicu i zašto je ona pisala zahtjev te zašto je uključio novinare u priču.

Privatna arhiva

Prošlo je 30 dana otkako je podnio zahtjev za udomiteljstvo, a odgovora od Centra u zakonskom roku nije bilo. Tri dana kasnije, 28. listopada, tim Centra je došao provjeriti kakve stambene uvjete Vendel može ponuditi. Nikakvih prigovora s njihove strane nije bilo, tvrdi.

Krajem prošlog tjedna, u petak, 6. studenog, Vendel je dobio Rješenje kojim se odbija njegov zahtjev da udomi svoju sestru.

Kako je tamo navedeno, u provedenom postupku izvršen je uvid u dokumentaciju, provedena je procjena podnositelja zahtjeva, izvršen je uvid u zaključak stručnog tima o odbijanju zahtjeva Vendela Oršuša temeljem diskrecijske ocjene stručnog tima.

Protiv rješenja može se izjaviti žalba Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u roku od 15 dana od dostave rješenja, što nam je najavio da će i učiniti jer se ne može pomiriti s činjenicom da mu je zahtjev odbijen bez ikakvog objašnjenja i smatra da ima pravo znati zbog čega je odbijen.

O slučaju smo pitali i ravnatelja Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijela Rušaka.

– Vendel Oršuš odbijen je u skladu s diskrecijskom odlukom stručnog tima koji je proveo procjenu po zahtjevu potencijalnog srodničkog udomitelja sukladno odredbama Zakona o udomiteljstvu – potvrdio je ravnatelj.

Dodaje da je Vendel Oršuš upoznat sa zakonskim mogućnostima koje su mu na raspolaganju, ukoliko je nezadovoljan sa rješenjem.

– U rješenju se navodi „u skladu sa zakonom, nezadovoljna stranka ima pravo žalbe“ te „uputa o pravnom lijeku“. Po izjavljivanju žalbe predmet se šalje na ministarstvo kao tijelu drugog stupnja koje odlučuje o žalbi – pojasnio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Danijel Rušak.