Program ludbreške Svete nedjelje

Očekuje se više od 200 tisuća hodočasnika, ali i nešto više hodočasnika političara

16:30h
0
Sveta nedjelja prošle godine// Foto: Ludbreg.hr

Zanimljiv segment manifestacije čine Ludbreški sejem koji će obuhvatiti i prostor dvorca kako bi bio što dostupniji građanima i turistima za razgled, te Međunarodna izložba stoke i malih životinja ludbreškog kraja.

Približava se datum tradicionalne ludbreške Svete nedjelje, a čijih će tjedan dana početi ovu nedjelju. O bogatom procesijskom i euharistijskom programu posvećenom Krvi Kristovoj, kao i onom zabavnom, sportskom i kulturnom dijelu ispričali su gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić sa svojom zamjenicom Verom Jadanić te predsjednica ludbreške Turističke zajednice Andreja Horvat.

– U 10-ak dana manifestacije očekujemo više od 200.000 hodočasnika, ali i nešto više hodočasnika političara s obzirom na vrijeme izbora. Nadamo se da će sve biti korektno kao i dosad i da to nitko neće koristiti za političku promociju i vrijeđanja, te da će sve proći dostojanstveno, mirno i s poštovanjem – izjavio je gradonačelnik.

– Naša Sveta nedjelja još je jedino pravo proštenje kakva su nekad bila, s mnoštvom misa i procesija u desetak dana, a ne samo koncerti i zabava. Želimo da vjernici uz Relikviju

Konferencija za medije // Foto: Valentina Blažek
Konferencija za medije // Foto: Valentina Blažek

koja se čuva u Ludbregu, nađu duhovni mir, utjehu i snagu za svakodnevne borbe – Bilićeve su riječi.

Andreja Horvat kazala je da se trude zadržati šarm hodočasničkog mjesta i tradicionalnog proštenja te se ne pretvoriti u tipične festivalske programe.

– Počinjemo 21. kolovoza s prvim hodočašćem vatrogasaca, dok svjetovni programi traju od 26. kolovoza do 4. rujna – najavila je ona.

Od hodočasničkog dijela, s prvim danom rujna održat će se susret djece, mladih i ministranata kada će se relikvija u procesiji nositi od dvorca Batthyany do župne crkve. A središnje euharistijsko slavlje  na relaciji župne crkve i Zavjetne kapele, predvodit će sisački biskup msgr. Vlado Košić, msgr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, domaći biskup mons. Josip Mrzljak i drugi svećenici na samu Svetu nedjelju, 4. rujna.

Bit će tu i sportski, kulturni i zabavni programi poput raznih koncerata od zborova, duhovne glazbe, mladih perspektivnih glazbenika, ali i koncerti Psihomodo popa, Mejaša i Joleta.

U sklopu manifestacije, u petak, 2. rujna u dvorcu Batthyany, održat će se Prvi hrvatski Shakespeare, predstavljanje nanovo tiskanog prvog prijevoda Shakespearea na hrvatski, i to upravo na kajkavskom jeziku. Također, održat će se i promocija knjige C’ect la vie Snježane Pavičić Jantolek i slična književna događanja.

Andreja Horvat, šefica TZ Ludbrega // Foto: Valentina Blažek
Andreja Horvat, šefica TZ Ludbrega // Foto: Valentina Blažek

Zanimljiv segment manifestacije, kako su najavili domaćini, čine Ludbreški sejem koji će obuhvatiti i prostor dvorca kako bi bio što dostupniji građanima i turistima za razgled, te Međunarodna izložba stoke i malih životinja ludbreškog kraja za poljoprivrednike, ljubitelje životinja, ali i djecu koja se nemaju često prilike susresti s domaćim životinjama za koje je dogradonačelnica Vera Jadanić najavila da bi ih trebalo biti više od 200-tinjak.

Noviteti su nam Zagorski puran, Kokoš Hrvatica i Dravska guska te male životinje – rekla je V. Jadanić. i najavila deset domaće poljoprivrednih proizvođača kao izlagača svojih poljoprivrednih strojeva.

– Predstavit će se i udruge, a posebice Žene iz centra svijeta koje će pokazati kako su se nekoć radili poljoprivredni poslovi poput berbe graha i kukuruza, a imat ćemo i izložbeni primjerak čeke – izvijestila je V. Jadanić pa najavila i ribiče, ribare te mali zabavni park za najmlađe.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će uspjeti organizirati i tradicionalni prikaz kolinja kroz izradu ćurki, cvirki i sličnoga.

– Nakon što okrijepe dušu, hodočasnici će  moći okrijepiti i tijelo na gastro izložbama te na Sajmu antikviteta i izložbi čajeva uz degustacije u dvorcu – rekla je A. Horvat.

čitam...