Proračun općine Molve

Očekuju rast rudne rente i povećanje prihoda od čak tri milijuna kuna

12:30h
0
CPS Molve // Foto: Arhiva
CPS Molve // Foto: Arhiva

Eksploatacija mineralnih sirovina Općini Molve u 2016. godini mogla bi u proračun donijeti oko tri milijuna kuna više nego ove godine.

Najbogatija podravska općina iduće godine planira raspolagati s 23 milijuna proračunskih kuna što je iznos jednak onom s kojim su Molvarci raspolagali u najboljim godinama, uoči ekonomske krize. Ipak, u tom iznosu navedeni su i neki projekti za koje bi novac trebao stići iz EU fondova, državnog i županijskog proračuna te je važno istaknuti kako su izvorni prihodi gotovo dvostruko manji i iznose 12,5 milijuna kuna. Ove godine, zbog smanjenih prihoda od rudne rente, očekuje se realizacija proračuna od tek 9,5 milijuna kuna što je vjerojatno i najmanji iznos s kojim su u ovoj općini raspolagali od njezina osnutka.

Iako je ova godina bila financijski vrlo loša, na iduću se u Molvama gleda s velikim optimizmom. Naime, planira se nekoliko velikih projekata od kojih će pojedini utjecati i na otvaranje novih radnih mjesta.

Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve // Foto: www.radio-koprivnica.hr
Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve

– Planiramo asfaltiranje sedam kilometara nerazvrstanih cesta što će nas koštati oko 3,8 milijuna kuna. Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Županije planiramo realizirati izgradnju reciklažnog dvorišta uz halu Poler, a taj projekt vrijedan je oko 2,2 milijuna kuna – istaknuo je Zdravko Ivančan, načelnik općine Molve.

Osim navedenih projekata, planira se obnova društvenih domova u Molve Gredama i Repašu, a za svaki dom predviđeno je ulaganje od 1,1 milijun kuna. Tijekom 2016. godine planira se i pokretanje projekta izgradnje školske seoske knjižnice za koju bi se također izdvojilo oko 1,1 milijun kuna.

– Jedan od većih projekata koji će nas također koštati oko 2,2 milijuna kuna je revitalizacija kino sale u Molvama koju planiramo pretvoriti u multimedijsku dvoranu. Naravno, kino salu planiramo oživjeti i mladima, ali i svim našim mještanima omogućiti gledanje filmova na velikom platnu u njihovom mjestu – dodao je Ivančan.

čitam...