6.8 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SEZONA PRED VRATIMA

Od četvrtka kreće akcija cijepljenja protiv gripe, stiglo pola od 13.500 naručenih doza
O

Cijepljenje svih zainteresiranih obavljat će se kod izabranog liječnika obiteljske medicine i pedijatra s kojima treba dogovoriti termin cijepljenja, kako bi se izbjegle gužve.

Ne propustite

Na području Koprivničko-križevačke županije još nije službeno zabilježen slučaj gripe iako su na razini države oboljeli zabilježeni još u kolovozu.

Kako bi situacija ostala pod kontrolom, a što manje osoba se razboljelo tijekom zimskih mjeseci, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u četvrtak,28. listopada kreće s akcijom cijepljenja protiv gripe.

– Za Koprivničko-križevačku županiju predviđeno je 13500 doza četverovalentnog inaktiviranog cjepiva protiv sezonske gripe. Dosad je zaprimljeno pola predviđene količine cjepiva, dok će ostatak stići tijekom iduća dva tjedna, stoga molimo za strpljenje i razumijevanje, poručuju iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Cijepljenje svih zainteresiranih obavljat će se kod izabranog liječnika obiteljske medicine i pedijatra, s kojima treba dogovoriti termin cijepljenja, kako bi se izbjegle gužve.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su osobe životne dobi 65 godina i starije, korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika.

Također, besplatno se mogu cijepiti osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, napominju iz Zavoda.

U toj su skupini isto tako odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući diabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega i jetre (npr. ciroza), kroničnim neurološkim bolestima, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV infekciju) te izrazito pretile osobe (ITM 40).

Potom, djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reyeva sindroma uz gripu).
U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično.

Besplatno cjepivo osigurano je za zdravstvene radnike te trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.

– Očekujemo da Hrvatska ljekarnička komora uskoro obavijesti građanstvo o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, budući da je prošle sezone ono bilo moguće i u nekim ljekarnama, poručuju iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Rebeka i Dražen današnji su slavljenici, čestitajte im!

Rebeka i Dražen današnji su slavljenici. Rebeka je racionalna, uzbuđena, bezgranična, energična, draga i zabavna osoba. Dražen je dinamična, snalažljiva, ugodna,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti