porast broja zaraženih

Od danas nove mjere: smanjuje se broj ljudi na okupljanjima, kreće intenzivnija kontrola u kafićima…

Novim mjerama dodatno se ograničavaju javna okupljanja.

09:29h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Zbog porasta broja zaraženih, danas su na snagu stupile nove mjere kojima se dodatno ograničavaju javna okupljanja.

Što se sve mijenja?

Mnogo toga, počevši od javnih okupljanja i događanja na otvorenom, na kojima će maksimalno biti do 50 osoba (dosad 100), a ona s covid-potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenom prostoru se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covida potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim okupljanjima bit će moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

U ugostiteljskim objektima intenzivnije će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.

Foto: Ivan Balija
Učenici od petoga do osmoga razreda nosit će maske tijekom nastave // Foto: Ivan Balija

Ograničen je i broj gledatelja na sportskim natjecanjima pa će, tako, na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Maske se, bez obzira na posjedovanje covid potvrda, moraju nositi na vjerskim, umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Dosad je to bila samo preporuka.

Za poslodavce se uvodi obaveza da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

Nastava se održava kontaktno, s time da će je oni od petog do osmog razreda pratiti s maskama na licu.