Novosti

Od danas obavezne maske u trgovinama i kafićima, Capak govorio o kaznama i sankcijama

08:25h
0
Foto: Ivan Brkić

Od danas je obavezno nošenje maski u trgovinama za prodavače i kupce, u ugostiteljskim objektima za djelatnike i kod posjeta u bolnicama.

– Od danas je u zatvorenim prostorima, trgovačkim centrima, svim uslužnim djelatnostima obavezno nošenje maski. Isto tako sve ono što smo govorili, distanca i higijena, tri stvari koje su iznimno bitne jednostavne i ne mogu biti jeftinije, a vrlo su uspješne za održavanje jednog normalnog stanja. Ako budemo to sve poštivali, možemo prakticirati novi normalni život, ako ne budemo prakticirali, moramo računati na još strože mjere – rekla je Alemka Markotić danas u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Moraju ih koristiti:

– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
– vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa
– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
– druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Sankcije za nenošenje maski nisu još određene, a o njima je jučer govorio Krunoslav Capak. Rekao je da postoje novčane kazne za neprovođenje mjera koje se tiču zaštite zdravlja građana, no ističe da će kažnjavanje zbog nenošenja maski biti krajnja mjera jer misli kako su od represije puno važniji edukacija i apeliranje.

čitam...