#OSTANITEDOMA

Od danas vrijede samo e-propusnice! Evo odgovora na sva najvažnija pitanja o njima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je kako je do subote izdano oko 450 tisuća propusnica. Na stranici koronavirus.hr objavljene su detaljne upute, kao i odgovori na važna pitanja.

11:16h
0
Ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je kako je do subote izdano oko 450 tisuća propusnica. Na stranici koronavirus.hr objavljene su detaljne upute, kao i odgovori na važna pitanja.

Uslugama u sustavu e-Građani i Osobnom korisničkom pretincu možete pristupiti ako posjedujete vjerodajnicu koja se nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica.

Ako nemate niti jednu vjerodajnicu za pristup sustavu, vjerodajnica ePASS, s kojom možete koristiti usluge u sustavu e-Građani razine sigurnosti 2, iznimno za vrijeme privremenog ograničenja kretanja, može se zatražiti i putem udaljene procedure koja ne zahtijeva odlazak na šaltere Financijske agencije.

Za postupak izdavanja, potrebno je dostaviti  sljedeću dokumentaciju:potpisanu Pristupnicu za ePASS i sken identifikacijskog dokumenta korisnika, a dokumentaciju je potrebno dostaviti na adresu e-pošte projekt.eposlovanje@fina.hr.

Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

U nastavku donosimo neka od pitanja i odgovore:

1. Zdravstveni sam djelatnik/vatrogasac/pripadnik Crvenog križa, pripadnik HGSS-a, na koji način se izdaje propusnica?

Medicinsko osoblje koje posjeduje iskaznice izdane od nadležnih Komora, a koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 nije dužno ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem: liječničkih iskaznica izdanih od Hrvatske liječničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore medicinskih sestara, članske iskaznice izdane od Hrvatske ljekarničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine. Također e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.

2. Moraju li vozači taksi vozila imati propusnicu ukoliko obavljaju vožnju izvan svog mjesta prebivališta?

Taksist mora imati propusnicu svog poslodavca ako vozi izvan mjesta prebivališta, a koja mu vrijedi bez obzira je li mu u autu stranka ili ne.

3. Trebaju li osobe koje nisu boravile u svome mjestu prebivališta u trenutku donošenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj propusnice prilikom povratka u mjesto prebivališta?

Načelnik Stožera civilne zaštite RH ministar Davor Božinović je na tiskovnim konferencijama pozvao osobe da se vrate u svoja prebivališta, a pošto imaju osobnu kao dokaz u tim slučajevima nije potrebna propusnica.

4. Može li se dobiti propusnica za skrb o starijoj osobi (obilazak i donošenje namirnica) koja nije član obitelji?

Ako je riječ o skrbi za starije unutar mjesta prebivališta onda nije potrebna posebna propusnica, ali se moraju poštivati sve propisane higijenske mjere. Ako je riječ o skrbi izvan mjesta prebivališta onda, sukladno uputi, od nadležnog stožera CZ moraju dobiti propusnice uz razlog „vitalni obiteljski razlozi, pružanje skrbi starijim osobama”. Isto vrijedi i za djecu, naravno uz poštivanje svih mjera.

5. Trebaju li djeca/maloljetne osobe imati propusnicu u slučaju napuštanja prebivališta ako isto napuštaju zajedno sa roditeljima?

Ako roditelj ima važeću propusnicu, nije potrebno posebno za maloljetno dijete. Ako postoji neka specifična situacija, javite se nadležnom stožeru da vam da detaljnije upute. Načelno, ako je roditelju dopušteno kretanje, dijete može s roditeljem. U slučaju da roditelj nema važeću propusnicu, djetetu može propusnicu izdati i liječnik u prijeko potrebnim slučajevima.

Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

6. Je li hrvatskim državljanima koji rade u inozemstvu, uz poziv poslodavca koji posjeduju da se jave na posao, potrebna i propusnica za izlazak s područja prebivališta?

Stožerima CZ gradova i općina preporučeno je da u takvim slučajevima stožer CZ na području kojeg osoba ima prebivalište izdaje propusnicu, ali uz uvjet da osoba obavezno uz sebe mora imati poziv stranog poslodavca. Na granici će se osobama mjeriti temperatura i ako su zdravi, puštat će ih dalje.

7. Procedura izdavanja propusnica za poljoprivrednike/OPG-ove?

Uputa stožerima civilne zaštite je da fizičkim osobama koje im se obrate sa zahtjevom za izdavanje propusnice zbog obrade zemlje, tj. obavljanja poljoprivrednih radova izvan područja prebivališta, izdaju propusnice. Za male OPG-ove koji nisu u sustavu PDV-a i nisu u registru poreznih obveznika, Ministarstvo poljoprivrede i dalje izdaje propusnice po dosadašnjem principu, temeljem ispunjenog zahtjeva. Poljoprivrednici koji nisu u sustavu PDV-a, te nisu u registru poreznih obveznika i dalje podnose zahtjeve na način na koji su i do sada. Također, sve izdane propusnice vrijede do navedenog isteka.

8. Mora li osoba, koja u svojstvu vozača prevozi drugu osobu, koja posjeduje valjanu propusnicu (npr. otac ili suprug prevozi zdravstvenu djelatnicu s posla odnosno na posao) imati propusnicu?

Uputa stožerima civilne zaštite je da osobama koje u svojstvu vozača prevoze drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu, izdaju propusnicu.

9. Ostvaruju li osobe u kategoriji slobodnih profesija (npr. slobodni fotografi, slobodni reporteri i sl.) pravo na propusnice u cilju obavljanja svojih poslova?

Osobe u kategoriji slobodnih profesija (npr. slobodni fotografi, slobodni reporteri i sl.) ostvaruju pravo na propusnice u cilju obavljanja svojih poslova, ali osobno upućuju zahtjev nadležnom stožeru uz potvrdu poslodavca da su neophodni.

10. Ostvaruju li osobe koje obavljaju poslove po ugovoru putem student servisa pravo na propusnice?

Imaju pravo, ali osobno upućuju zahtjev nadležnom stožeru uz potvrdu poslodavca da su neophodni.

Koronavirus u centru Koprivnice
Foto: Matija Gudlin

11. Moja tvrtka ima veliki broj djelatnika za koja je potrebno izdati propusnice. Moze li se to automatski obaviti?

Sustav ePropusnice omogućit će automatsko unošenje velikog broja podataka za izdavanje propusnica. Detalje o načinu dodavanja velikog broja odobrenih propusnica u sustav objavit ćemo naknadno.

12. Naši radnici nemaju mogućnost dobivanja elektroničke pošte. Kako da im izdamo propusnice?

Digitalne propusnice bit će pohranjene u sustavu, a osobi se mogu dostaviti korištenjem elektroničke pošte ili osobnog korisničkog pretinca. U slučaju da radnik nema elektroničku poštu, poslodavac može ispisati propusnice te ih uručiti radniku.

13. Ja kao obrtnik ne koristim sustav ePorezne. Kako ću si izdati propusnicu?

Potrebno je obratiti se lokalnom stožeru civilne zaštite.

14. Osoba je vlasnik tvrtke ili obrta, ali u njemu nije zaposlena. Može li izdati propusnicu i za sebe?

Sukladno Odluci, pravo na propusnice imaju radnici za obavljanje posla. Pravo na propusnice nije predviđeno za vlasnike tvrtki ili obrta. Predlažemo da se za navedeno pitanje obratite Stožeru civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

15. Ne razumijem, što je vjerodajnica?

Vjerodajnica je sredstvo dokazivanja (prepoznavanja) elektroničkog identiteta koje je zaštićeno tehnološkim protokolima. Vjerodajnica je nešto što korisnik zna i/ili posjeduje (npr. korisničko ime/lozinka, token na mobilnom telefonu, digitalni certifikat i sl.). Korisnik vjerodajnicu treba pažljivo čuvati i nikome ju ne smije povjeravati.

Koronavirus u centru Koprivnice
Foto: Matija Gudlin

16. Mogu li dobiti propusnicu ukoliko moram ići u drugu općinu/grad na vjenčanje/pogreb?

Sukladno odlukama Stožera civilne zaštite, vjenčanja i pogrebi će se organizirati u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, ali samo pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Zahtjev za propusnicu potrebno je podnijeti nadležnom civilnom stožeru – putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga.

17. Vozač sam teretnog vozila. Trebam li e-propusnicu?

Osiguran je nesmetan nastavak cestovnoga teretnog prometa i nakon 6. travnja. Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnice. U tuzemnom i međunarodnom transportu mogu se kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju jedan od sljedećih dokumenata – CMR, teretni list, otpremnicu ili drugi dokument iz kojeg je jasno vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registarska oznaka vozila koje prevozi tu robu. Također, vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu za dolazak na posao do poslodavca i povratak s posla osobnim vozilom, umjesto e-Propusnice, koristiti jedan od tih dokumenata koji je datiran s danom prijevoza.

18. Trebam li zatražiti e-Propusnicu za korištenje javnog gradskog prijevoza?

Za korištenje javnog prijevoza molimo obratite se koncesionaru za usluge javnog gradskog prijevoza.

Odgovore na sva ostala pitanja možete pročitati na ovom linku.

čitam...
Loading...