novi zakon

Od idućeg tjedna prometne kazne nikad veće, a evo kako vam policajci mogu uzeti i vozilo

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje je utvrđeno da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu.

08:00h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Sabor je nedavno usvojio izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a one stupaju na snagu 1. kolovoza ove godine. Evo što to znači za vozače. Prije svega, detektirano je osam najtežih prekršaja koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu. To su:

  • prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h
  • vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila
  • namjerni prolazak kroz crveno, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala
  • odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga
  • vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Upravo tih osam prekršaja dobit će svoje povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna na 10 do 20 tisuća kuna. Za drugi prekršaj gubi se vozčka na najmanje šest mjeseci, ili pak na 12 ako se radi o prekršaju koji je počinjen treći put. Tu je i privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od osam navedenih najtežih prometnih prekršaja.

Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na tisuću kuna.

 

čitam...